Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Evropska unija obezbijedila 4 terenska vozila za potrebe zdravstvenih ustanova u Bosni i Hercegovini

09.03.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                U Sarajevu je danas održana primopredaja četiri terenska vozila koja je Evropska unije obezbijedila za potrebe zdravstvenih ustanova u Bosni i Hercegovini.

                Vozila su preuzeli predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Instituta za javno zdravlje Republike Srpske, koji će i biti korisnici doniranih vozila. Vozila će omogućiti efikasniji transport svih vrsta vakcina, ispuniti zahtjeve potrebne za očuvanje kvaliteta i bezbijednosti hladnog lanca i time obezbijediti djelotvoran i bezbjedan proces imunizacije.

                Šef Operativnog odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Gianluca Vannini i  zamjenica šefice UNICEF u Bosni i Hercegovini Veronika Vashchenko iskazali su tokom ceremonije primopredaje vozila, očekivanje da će donirana vozila značajno unaprijediti kvalitet usluga zdravstvenog sektora.

                Vrijednost doniranih vozila iznosi preko 250.000 eura, a sredstva su obezbjeđena kroz projekat Evropske unije “EU4Health” . Ukupna vijednost projekta je 13.7 miliona eura, a kroz projekat “EU4Health” omogućena je nabavka vakcina protiv COVID-19 zaraznog oboljenja, opreme i materijala za imunizaciju, opreme za hladni lanac i konačno vozila za transport vakcina.

                Primopredaji vozila, uz predstavnike Delegacije Evropske unije, UNICEF-a i Ministarstva civilnih poslova BiH, prisustvovali su i predstavnica Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović, kao i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić.