Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Eksperti Svjetske zdravstvene organizacije posjetili Ministarstvo civilnih poslova BiH

10.09.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Делегација Свјетске здравствене организације у саставу шеф канцеларије СЗО за БиХ др Виктор Олсавсзки, специјални савјетник Директора Еуропског региона СЗО др Фабио Скано, експерт из области пружања есенцијалних здравствених услуга (Регионални уред Свјетске здравствене организације за Еуропу) др Ардита Тахирукај и експертица за кризно комуницирање Марта Шерзер посјетила је Министарство цивилних послова БиХ.

Разговор је обухватио неколико тачака међу којима је најважнија била Covid-19. Др Скано истакао је да је битно кроз пандемију заједно пролазити, те да неће још дуго бити окончана. Ова чињеница имплицира и промјену приступа што значи да се сва расположива искуства требају узети у обзир, прилагодити и примијенити.

Друга тема је било приступање БиХ Гави Алијанси за набавку вакцина за житеље БиХ. Др Осавсзки је нагласио како је веома важно за Босну и Херцеговину да уђе у припремне активности за набавку вакцине. Уједно, истакнута је значајна улога Министарства цивилних посла у обједињавању свих потреба које изражавају ентитети и Дистрикт Брчко те презентовање тих потребна кроз један заједнички документ.

Поновљен је и наглашен став да тестирање треба бити појачано, да треба обухватити много већи број становника као и да надлежне службе морају бити испред вируса. Надлежне институције морају наћи механизам да предвиде што ће бити и какво ће кретање вируса бити како би се могли креирати различити сценарији за борбу против вируса.

Као примјер добре праксе, а која још увијек недостаје БиХ, наведено је „праћење контаката“ које се у БиХ углавном темељи на једном контакту с којим је заражена особа била док је у другим државама ријеч о праћењу пет до петнаест контаката.

На крају посјете др Олсавсзки је дао подршку учествовању БиХ на 70. виртуалној сједници Регионалног комитета Свјетске здравствене организације која ће бити одржана 14.9.2020. године.