Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Eksperti Svjetske zdravstvene organizacije posjetili Ministarstvo civilnih poslova BiH

10.09.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Delegacija Svjetske zdravstvene organizacije u sastavu dr. Victor Olsavszky, šef ureda SZO za BiH, dr. Fabio Scano, specijalni savjetnik Direktora Europskog regiona SZO, dr. Ardita Tahirukaj, ekspert iz oblasti pružanja esencijalnih zdravstvenih usluga (Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije za Europu) i gospođa Martha Scherzer, ekspertica za krizno komuniciranje, posjetila je Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Razgovor je obuhvatio nekoliko točaka među kojima je najvažnija bila Covid-19. Dr. Scano je istakao da je bitno kroz pandemiju zajedno prolaziti te da neće još dugo biti okončana. Ova činjenica implicira i promjenu pristupa što znači da se sva raspoloživa iskustva trebaju uzeti u obzir, prilagoditi i primijeniti.

Druga tema je bilo pristupanje BiH Gavi Alijansi za nabavku vakcina za žitelje BiH. Dr. Osavszky je naglasio kako je veoma važno za Bosnu i Hercegovinu da uđe u pripremne aktivnosti za nabavku vakcine. Ujedno, istaknuta je značajna uloga Ministarstva civilnih posla u objedinjavanju svih potreba koje izražavaju entiteti i Distrikt Brčko te prezentiranje tih potrebna kroz jedan zajednički dokument.

Ponovljen je i naglašen stav da testiranje treba biti pojačano, da treba obuhvatiti mnogo veći broj stanovnika kao i da nadležne službe moraju biti ispred virusa. Nadležne institucije moraju naći mehanizam da predvide što će biti i kakvo će kretanje virusa biti kako bi se mogli kreirati različiti scenariji za borbu protiv virusa.

Kao primjer dobre prakse, a koja još uvijek nedostaje BiH, navedeno je „praćenje kontakata“ koje se u BiH uglavnom temelji na jednom kontaktu s kojim je zaražena osoba bila dok je u drugim državama riječ o praćenju pet do petnaest kontakata.

Na kraju posjete dr. Olsavszky je dao potporu sudjelovanju BiH na 70. virtualnoj sjednici Regionalnog komiteta Svjetske zdravstvene organizacije koja će biti održana 14.9.2020. godine.