Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Državna sekretarka za porodicu i omladinske poslove pri Ministarstvu za ljudske kapacitete Mađarske Katalin Novak i ministrica Ankica Gudeljević

27.02.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Jučer je u Ministarstvu civilnih poslova BiH upriličena posjeta državne sekretarke za porodicu i omladinske poslove pri Ministarstvu za ljudske kapacitete Mađarske i ministrice Ankice Gudeljević. U uvodnim obraćanjima gospođa Novak je prezentirala rad ministarstva i državne politike koje se odnose na mlade. Naglasila je da je u posljednje vrijeme broj mladih koji napuštaju Mađarsku u potrazi za novim životnim izazovima manji i da se mladi sve više vraćaju u Mađarsku koja im otvara vrata novih projekata kao i novih politika koje im omogućavaju bolji život. Naglasila je i da je mobilnost mladih uobičajena pojava u Europi.

Ministrica Gudeljević je naglasila da Ministarstvo civilnih poslova BiH usprkos paleti sektora i oblasti nema sektor koji direktno brine o porodici.

Istakla je činjenicu da, nažalost, mladi i porodice napuštaju BiH podjednako tražeći životni standard koji im omogućava dostojanstveniji život.

U drugom dijelu razgovora gospođa Novak je istakla puno razumijevanje Mađarske prema složenom bh sistemu i činjenici da je Bosna i Hercegovina višenacionalna zajednica naglasivši da i Mađarska ima trinaest manjina što eksplicitno znači dodatnu brigu za zadovoljenje svih potreba grupa koje su manjinske. Ministrica Gudeljević je zahvalila na ovoj podršci ističući da je uvijek potrebna dodatna snaga kako bi prava svih grupa, od manjinskih do konstitutivnih naroda što je slučaj u BiH, bila zadovoljena. Koliko god se druge države trudile da urede svoj sistem i uspijevale u tome moraju imati razumijevanje prema izazovima s kojim se BiH suočava uređujući sistem jednakih prava i mogućnosti za sve njene građane. Dodala je i da BiH mora ulagati dodatne napore kako ne bi bilo majorizacije niti u jednom segmentu života.

Konačno, obje sagovornice su zaključile da je EU jedini put kojem BiH treba da korača i da Mađarska u svakom trenutku BiH vidi kao europsku zemlju kojoj još samo malo snage treba da dosegne taj cilj. Ministrica Gudeljević je istakla da će ministarstvo na čijem je čelu učini sve što je u njihovoj nadležnosti da doprinese ostvarenju tog cilja.