Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Донирана помоћ Уједињених Арапских Емирата коначно креће ка крајњим корисницима

17.07.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Након одлуке Савјета министара да усвоји приједлог Министарства цивилних послова да се донација приспјела из Уједињених Арапских Емирата коначно покрене с мртве тачке како би доспјела до крајњих корисника, ових дана убрзано се врше припреме за дистрибуцију приспјеле помоћи. Треба нагласити да је ова помоћ већ дужи период ускладиштена у просторијама аеродрома због неблаговременог прикупљања неопходних докумената за дистрибуцију.

Знајући за чињеницу да је предметна донација доспјела 27.5.2020. године, Министарство цивилних послова БиХ је од Међународног аеродрома Сарајево затражило провјеру температурног режима складиштења донације с обзиром на то да се у истој, између осталих, налазе брисеви и вирусне транспортне подлоге који требају бити ускладиштени у одређеним условимакако би били безбиједни за даљу употребу.

Одговором Међународног аеродрома Сарајево, Министарство је обавијештено да је комплетна донација складиштена у амбијенталном режиму, с обзиром на то да на пратећој документацији, као и на самим пакетима, није било посебних захтјева за смјештајем на неки од температурних режима.

С циљем успјешне реализације донације и прије саме расподјеле, Министарство цивилних послова БиХ је предложило ентитетима и Брчко дистрикту да се изврши додатна, сигурноснапровјера исправности брисева и транспортних подлога тако што би методом случајног избора извјесна количина била послана у клиничку микробиологију Клиничког центра Универзитета Сарајево на потврду исправности.

У договору Министарства и КЦУС, насумично узетих 100 узорака брисева и вирусних транспортних подлога упућено је у ОЈ Клиничка микробиологија, од које се очекује контрола квалитета и потврда исправности.

Активности које предстоје након резултата провјере јесу тражење коначне сагласности за увоз медицинских средстава хуманитарног карактера у Босни и Херцеговини од Републике Српске и Брчко дистрикта док је Федерација БиХ доставила исту.

Према утврђеној процедури, Министарство  ће доставити ентитетима и Брчко дистрикту приједлог расподјеле у складу с чланом 2. Одлуке о принципима расподјеле међународне помоћи за заштиту и спасавање („Службени гласник БиХ“, број 24/20) и као коначни корак ће бити захтјев за идентификацију крајњих корисника донације по којој ће и бити испоручена. Идентификацију ће одредити ресорна ентитетска министарства и Одјељење за здравство и остале услуге Брчко дистрикта чиме би се коначно окончала дистрибуција дониране помоћи која је због протоколарних грешака сувише дуго стајала неискориштена.