Grb BiH

BOSNIA AND HERZEGOVINA

Vijesti

 

ALL NEWS


SECTORS

CATEGORIES

(Not translated) Donirana pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata konačno kreće ka krajnjim korisnicima

17/07/2020

Send documents on email

Email sender (*):
Email recipient (*):
Comment:

Nakon odluke Vijeća ministara da usvoji prijedlog Ministarstva civilnih poslova da se donacija prispjela iz Ujedinjenih Arapskih Emirata konačno pokrene s mrtve tačke kako bi dospjela do krajnjih korisnika, ovih dana ubrzano se vrše pripreme za distribuciju prispjele pomoći. Treba naglasiti da je ova pomoć već duži period uskladištena u prostorijama aerodroma zbog neblagovremenog prikupljanja neophodnih dokumenata za distribuciju.

Znajući za činjenicu da je predmetna donacija dospjela 27.5.2020. godine, Ministarstvo civilnih poslova BiH je od Međunarodnog aerodroma Sarajevo zatražilo provjeru temperaturnog režima skladištenja donacije s obzirom na to da se u istoj, između ostalih, nalaze brisevi i virusne transportne podloge koji trebaju biti uskladišteni u određenim uvjetima kako bi bili sigurnu za dalju uporabu.

Odgovorom Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Ministarstvo je obaviješteno da je kompletna donacija skladištena u ambijentalnom režimu, s obzirom na to da na pratećoj dokumentaciji, kao i na samim paketima, nije bilo posebnih zahtjeva za smještajem na neki od temperaturnih režima.

S ciljem uspješne realizacije donacije i prije same raspodjele, Ministarstvo civilnih poslova BiH je predložilo entitetima i Brčko distriktu da se izvrši dodatna, sigurnosna, provjera ispravnosti briseva i transportnih podloga tako što bi metodom slučajnog izbora izvjesna količina bila poslana u kliničku mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo na potvrdu ispravnosti.

U dogovoru Ministarstva i KCUS, nasumično uzetih 100 uzoraka briseva i virusnih transportnih podloga upućeno je u OJ Klinička mikrobiologija, od koje se očekuje kontrola kvaliteta i potvrda ispravnosti.

Aktivnosti koje predstoje nakon rezultata provjere jesu traženje konačne saglasnosti za uvoz medicinskih sredstava humanitarnog karaktera u Bosni i Hercegovini od Republike Srpske i Brčko distrikta dok je Federacija BiH dostavila istu.

Prema utvrđenoj proceduri, Ministarstvo  će dostaviti entitetima i Brčko distriktu prijedlog raspodjele u  skladu s članom 2. Odluke o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje („Službeni glasnik BiH“, broj 24/20) i kao konačni korak će biti zahtjev za identifikaciju krajnjih korisnika donacije po kojoj će i biti isporučena. Identifikaciju će odrediti resorna entitetska ministarstva i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta čime bi se konačno okončala distribucija donirane pomoći koja je zbog protokolarnih grešaka suviše dugo stajala neiskorištena.