Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Donacija zaštitnih maski humanitarne organizacije CARE Bosni i Hercegovini

17.05.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Humanitarna organizacija CARE Austria, uz podršku kompanija Alpstar, Havel Healthcare i Gebruder Weiss, obezbijedila je Bosni i Hercegovini donaciju  koja se sastoji od 1.015.650 zaštitnih maski, ukupne vrijednosti 42.387,50 eura, s ciljem podrške naporima vlasti u Bosni i Hercegovini da spriječi širenje COVID-19, a posebno da pomognu ranjivim grupama.

Donacija je realizirana u saradnji sa CARE International Balkans sa sjedištem u Sarajevu, a primatelj humanitarne pošiljke u ime Bosne i Hercegovine je Ministarstvo civilnih poslova.

Raspodjela donacije zdravstvenim ustanovama – krajnjim korisnicima u Republici Srpskoj bit će izvršena putem Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, dok će donaciju za Brčko distrikt preuzeti Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge. U Federaciji BiH, donacija će biti isporučena krajnjim korisnicima putem kriznih štabova pri kantonalnim ministarstvima nadležnim za zdravstvo.

Također, znatan dio donacije namijenjen je centrima za mentalno zdravlje širom BiH, a obuhvatit će i partnerska udruženja korisnika kojima CARE International Balkans daje podršku. U dogovoru sa donatorom, dio ove humanitarne pošiljke dobit će Služba za strance BiH u cilju smanjenja rizika po život i zdravlje zaposlenih tijekom obavljanja njihovih poslova sa strankama u vrijeme pandemije COVID-19.

Ministarstvo civilnih poslova upućuje zahvalnost organizaciji CARE na donaciji i iskazanom razumijevanju za potrebe zaštite života i zdravlja ranjivih kategorija stanovništva u tokom pandemije COVID-19 čemu će značajno doprinijeti ova donacija.