Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Демарш Грчке поводом промјене статуса Аја Софије

01.09.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Република Грчка, посредством своје сталне делегације УНЕСКО-а у Паризу, упутила је недавно демарш Босни и Херцеговини, као чланици Комитета за свјетску баштину УНЕСКО-а, којим изражава оштар протест због одлуке Републике Турске од 10. јула 2020. године о укидању музејског статуса Аја Софије и њезиног поновног претварања у џамију.

У прилогу демарша налазе се копије писама Генералном директору УНЕСКО-а грчког министра иностраних послова, од 29. маја 2020. године и министра културе, од 30. јуна 2020. године, интегрални текст изјаве Сталног представника Грчке при УНЕСКО-у од 3. јула 2020. године на 209. засједању Извршног одбора УНЕСКО-а, те скраћена верзија текста обраћања представника Европске уније током истог засједања. У прилогу се налазе и два саопштења УНЕСКО-а којима се изражава забринутост због поменуте одлуке Републике Турске.

Иако је тренутно неизвјесно вријеме одржавања 44. засједања Комитета за свјетску баштину УНЕСКО-а, изгледно је да ће питање измјене статуса Аја Софије бити једна од његових главних тема.

С обзиром на то, да је планирано засједање било предвиђено за јули 2020. године у Кини, те да је до његовог пролонгирања дошло усљед актуелне ситуације са пандемијом Ковид19, у току су интензивне консултације са НР Кином у вези са мјестом наредног одржавања овога скупа.

Министарство иностраних послова БиХ процјењује да ће све земље чланице УНЕСКО-а, као и чланице Комитета за свјетску баштину, с пажњом пратити актуелно питање измјене статуса истанбулске Аја Софије, те у вези с тим сугерише и потребу дефинисања јасног става Босне и Херцеговине, као чланице .