Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Demarš Grčke povodom promjene statusa Aja Sofije

01.09.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Republika Grčka, posredstvom svoje stalne delegacije UNESCO-a u Parizu, uputila je nedavno demarš Bosni i Hercegovini, kao članici Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a, kojim izražava oštar protest zbog odluke Republike Turske od 10. jula 2020. godine o ukidanju muzejskog statusa Aja Sofije i njezinog ponovnog pretvaranja u džamiju.

U prilogu demarša nalaze se kopije pisama Generalnom direktoru UNESCO-a grčkog ministra vanjskih poslova, od 29. maja 2020. godine i ministra kulture, od 30. juna 2020. godine, integralni tekst izjave Stalnog predstavnika Grčke pri UNESCO-u od 3. jula 2020. godine na 209. zasjedanju Izvršnog odbora UNESCO-a, te skraćena verzija teksta obraćanja predstavnika Evropske unije tokom istog zasjedanja. U prilogu se nalaze i dva saopštenja UNESCO-a kojima se izražava zabrinutost zbog pomenute odluke Republike Turske.

Iako je trenutno neizvjesno vrijeme održavanja 44. zasjedanja Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a, izgledno je da će pitanje izmjene statusa Aja Sofije biti jedna od njegovih glavnih tema.

S obzirom na to, da je planirano zasjedanje bilo predviđeno za juli 2020. godine u Kini, te da je do njegovog prolongiranja došlo usljed aktuelne situacije sa pandemijom Covid19, u toku su intenzivne konsultacije sa NR Kinom u vezi sa mjestom narednog održavanja ovoga skupa.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH procjenjuje da će sve zemlje članice UNESCO-a, kao i članice Komiteta za svjetsku baštinu, s pažnjom pratiti aktuelno pitanje izmjene statusa istanbulske Aja Sofije, te u vezi s tim sugerira i potrebu definiranja jasnog stava Bosne i Hercegovine, kao članice .