Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

KОРОНАВИРУС: 23 нова истраживачка пројекта добиће 128 милиона евра од ЕУ, укључујући институције из Босне и Херцеговине и Србије

02.09.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Европска Комисија ће подржати 23 нова истраживачка пројекта,  у укупном износу од 128 милиона евра, као одговор на наставак коронавирус пандемије. Ово финансирање се реализује из ЕУ Програма за истраживање и развој Хоризонт 2020 и дио је износа од  1.4 милијарде евра којим се Комисија обавезала да ће издвојити за иницијативу глобалног одговора на коронавирус, а која је покренута од стране предсједнице Урсуле вон дер Лејен у мају 2020. године.

Ова 23 пројекта укључују 347 истраживачких тимова из 40 земаља, укључујући 34 учесника из 16 земаља изван ЕУ. Финансирање ће омогућити истраживачима да се фокусирају на пандемију и њене посљедице кроз јачање индустријског капацитета да произведу и ангажују брзо доступна рјешења, развију медицинске технологије и дигиталне алате, те да унаприједе разумијевање социо-економских и друштвених посљедица пандемије. Ове истраживачке акције ће се надовезати на већ постојеће напоре на развоју дијагностике, медицинских третмана и вакцина.

Марија Габриел, комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и младе је рекла да ово ванредно финансирање из Хоризонта 2020 омогућава истраживачима да убрзано развију рјешења са и за пацијенте, пружаоце његе, болнице, локалне заједнице и компаније. Очекује се да ће им резултати помоћи  у борби са и преживљавању од коронавируса, те да је охрабрујуће видјети како се истраживачка заједница успјела мобилизовати тако брзо и снажно.

Многи од ова 23 одабрана пројекта имају међународну димензију која прелази чланице ЕУ и придружене земље у Програму Хоризонт 2020 (Босна и Херцеговина, Израел, Норвешла, Србија, Швајцарска и Турска) и тзв. “треће земље” (Аргентина, Аустралија, Бразил, Колумбија, Конго, Габон, Индија, Ј. Кореја, Јужноафричка Република и САД).

Институције из Босне и Херцеговине су чланице два успјешна пројекта:

COVIRNA,  Диагностички тест за унапријеђење надзора и његе COVID-19 пацијената, коју води Институт за здравље Луксембоурга (са учешћем организације из БиХ);

UnCoVer, Разоткривање података за брзи одговор на COVID-19, коју води Институт за тропску медицине из Белгије-ITM (са учешћем организације из БиХ).