Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

CORONAVIRUS: 23 nova istraživačka projekta će primiti 128 miliona EUR od strane EU, uključujući institucije iz Bosne i Hercegovine i Srbije

02.09.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Evropska Komisija će podržati 23 nova istraživačka projekta,  u ukupnom iznosu od 128 miliona EUR, kao odgovor na nastavak Coronavirus pandemije. Ovo finansiranje se realizira iz EU Programa za istraživanje i razvoj Horizont 2020 i dio je iznosa od  1.4 milijarde EUR kojim se Komisija obavezala da će izdvojiti za inicijativu globalnog odgovora na Coronavirus, a koja je pokrenuta od strane predsjednice Ursule von der Leyen u maju 2020. godine.

Ova 23 projekta uključuju 347 istraživačkih timova iz 40 zemalja, uključujući 34 učesnika iz 16 zemalja izvan EU. Finansiranje će omogućiti istraživačima da se fokusiraju na pandemiju i njene posljedice kroz jačanje industrijskog kapaciteta da proizvedu i angažiraju brzo dostupna rješenja, razviju medicinske tehnologije i digitalne alate, te da unaprijede razumijevanje socio-ekonomskih i društvenih posljedica pandemije. Ove istraživačke akcije će se nadovezati na već postojeće napore na razvoju dijagnostike, medicinskih tretmana i vakcina.

Mariya Gabriel, komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade je rekla da ovo vanredno finansiranje iz Horizonta 2020 omogućava istraživačima da ubrzano razviju rješenja sa i za pacijente, pružaoce njege, bolnice, lokalne zajednice i kompanije. Očekuje se da će im rezultati pomoći  u borbi sa i preživljavanju od Coronavirusa, te da je ohrabrujuće vidjeti kako se istraživačka zajednica uspjela mobilizirati tako brzo i snažno.

Mnogi od ova 23 odabrana projekta imaju međunarodnu dimenziju koja prelazi članice EU i pridružene zemlje u Programu Horizont 2020 (Bosna i Hercegovina, Izrael, Norvešla, Srbija, Švajcarska i Turska) i tzv. “treće zemlje” (Argentina, Australija, Brazil, Kolumbija, Kongo, Gabon, Indija, J. Koreja, Južnoafrička Republika i SAD).

Institucije iz Bosne i Hercegovine su članice dva uspješna projekta:

COVIRNA,  Diagnostički test za unaprijeđenje nadzora i njege COVID-19 pacijenata, koju vodi Institut za zdravlje Luxembourga (sa učešćem organizacije iz BiH);

UnCoVer, Razotkrivanje podataka za brzi odgovor na COVID-19, koju vodi Institut za tropsku medicine iz Belgije-ITM (sa učešćem organizacije iz BiH).