Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Članovi Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine posjetili Ministarstvo civilnih poslova BiH

27.02.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević primila je u službenu posjetu članove Olimpijskog komiteta BiH: predsjedavajućeg Komiteta Izeta Rađu, potpresednici Marijana Kvesića i Sinišu Kisića te generalnog sekretara Saida Fazlagića. Razmatrana je saradnja ove dvije institucije.  

                Razgovor je započeo prisjećanjem na EYOF, najveći sportski događaj za mlade u skorijoj prošlosti BiH, čijom realizacijom je potvrđeno da volja, odlučnost i zalaganje mogu nadmašiti sve prepreke. Poseban akcent je stavljen na mogućnosti učestvovanja vrhunskih bh. sportista na takmičenjima izvan BiH, pri čemu je najznačajnija Olimpijada u Tokiju ove godine.

                Članovi Olimpijskog komiteta informirali su ministricu da je do sada pet sportista ostvarilo normu za učestvovanje na Olimpijadi. Očekuju da će još deset takmičara izboriti plasman za odlazak na ovo najveće sportsko takmičenje. Riječ je o  sportistima iz različitih pojedinačnih disciplina. Naglasili su da Olimpijski komitet godinama ulaže veliki napor da osigura najbolje uvjete za pripreme i odlazak bh. sportista na olimpijska takmičenja, a podršku očekuju i od Ministarstva civilnih poslova BiH.

                Ministrica Ankica Gudeljević je istakla da će Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti poduprijeti odlazak bh. olimpijaca u Tokio, jer sport nije tek puki trošak, nego ulaganje koje ohrabruje ne samo sportiste, nego i druge. Rad, trud  i zalaganje vrhunskih sportista koji se plasiraju na olimpijade i ostala internacionalna takmičenja trebaju biti motiv za sve mlade ljude.

                Također, naglašena je i još jedna veoma važna aktivnost Ministarstva a koja se odnosi na registriranje sportskih saveza na nivou BiH koju realizira Ministarstvo civilnih poslova. Do sada su registrirana 23 saveza, a očekuje se  uspješan nastavak registriranja i ostalih saveza.