Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Bosna i Hercegovina na listi zemalja sa ograničenjima za nebitna putovanja u EU

06.10.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U skladu sa ranije donesenim preporukama o postupnom ukidanju privremenih ograničenja za nebitna putovanja u EU, Vijeće EU ažurirao je 23. septembra popis zemalja, posebnih upravnih regija i drugih entiteta i teritorijalnih vlasti i dodao tri zemlje (Čile, Kuvajt i Ruandu) kojima se ukidaju ograničenja. Istovremeno Bosna i Hercegovina i Moldavija su dodate na listu zemalja kojima se uvodi ograničenje za nebitna putovanja u EU i produžene članice Šengen zone (Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska).

Prema saopćenju Vijeća EU od 23. septembra, novu listu zemalja kojima se preporučuje ukidanje ograničenja za putovanja njihovih državljana u EU i listu pridruženih članica Šengen zone čine sljedeće zemlje: Australija, Kanada, Čile, Jordan, Kuvajt, Novi Zeland, Katar, Ruanda, Saudijska Arabija, Singapur, Južna Koreja, Ukrajina, Urugvaj, Kina, podložna potvrdi reciprociteta, kao i posebne administrativne regije Kine, Hong Kong i Makao, kao i Tajvan. Stanovnike Andore, Monaka, San Marina i Vatikana u svrhu ove preporuke treba smatrati stanovnicima EU.

Vijeće EU konstatuje da su kriteriji za određivanje trećih zemalja za koje se ukidaju ograničenja putovanja ažurirani 20. maja 2021. i obuhvataju epidemiološku situaciju i ukupni odgovor na COVID-19, kao i pouzdanost dostupnih informacija i izvora podataka. Uzajamnost, odnosno reciprocitet, pri donošenju mjera ograničenja se uzima u obzir od slučaja do slučaja.

Preporuka Vijeća EU nije pravno obavezujući instrument. Vlasti država članica i dalje su odgovorne za provođenje sadržaja preporuke. Oni mogu, uz potpunu transparentnost, samo postupno ukidati ograničenja putovanja prema navedenim zemljama. Države članice, pojedinačno ne bi trebale ukidati ograničenja putovanja za treće zemlje koje nisu na popisu prije nego što se o tome odluči na koordiniran način.