Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Bosna i Hercegovina dostavlja izvještaje Evropskom sistemu nadzora

23.04.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Na zahtjev Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) Bosna i Hercegovina dostavlja izvještaje Evropskom sistemu nadzora, TESSY platformi, sa podacima dobijenim iz nadzora nad COVID-19 oboljenjem.

Sektor za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine svake sedmice obavlja prikupljanje i agregiranje podataka dobijenih iz nadzora nad COVID-19 oboljenjem u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu BiH. U saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravlja i Odjelom za zdravstvo i druge usluge Brčko ditrikta BiH, obavlja se kontrola i provjera podataka, koji se u skladu sa Protokolom o saradnji za ispunjavanje obaveza Bosne i Hercegovine za međunarodno izvještavanje u oblasti zdravstva, postavljaju na TESSY platformu.

Započetim procesom, Bosna i Hercegovina je prepoznata kao jedna od prvih Evropskih zemalja koja dostavlja izvještaje sa podacima dobijenim iz nadzora nad COVID-19 oboljenjem i kojim u potpunosti ispunjava međunarodne obaveze izvještavanja u oblasti zdravstva.

Pored Bosne i Hercegovine, prema Evropskom sistemu nadzora, izvještavanje su započele: Rusija, Švicarska, Armenija, Azerbejdžan, Moldavija, San Marino, Ukrajina i Kosovo*.