Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ambasadori Njemačke i Francuske, Margaret Ueber i Giјоm Ruson posjetili Ministarstvo civilnih poslova BiH

19.02.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ambasorica Njemačke u Bosni i Hercegovini Margaret Ueber (Uebber) i ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Gijom Ruson (Guillaume Rousson) zajedno su posjetili Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i sa ministricom Ankicom Gudeljević razgovarali o budućoj saradnji.

            Ministrica Ankica Gudeljević informirala je sagovornike o širokim nadležnostima Ministarstva civilnih poslova, a najviše interesovanja iskazano je za moguću saradnju u pitanjima koja se odnose na mlade, zatim kulturu i obrazovanje.

            Naglašeno je partnerstvo Njemačke i Francuske u podršci radu Regionalnog centra za saradnju mladih (RYCO), koji je osnovan po uzoru na Francusko-njemačku kancelariju za mlade s ciljem omladinske saradnje i umrežavanja na zapadnom Balkanu. Konstatirano je da RYCO ima dobre rezultate te da treba nastavniti podršku, s čime se složila i ministrica Gudeljević.

            Ministrica Gudeljević naglasila je da će fokus u njenom radu biti uspostavljanje što bolje komunikacije sa predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH u svim oblastima u kojima ulogu koordinatora ima Ministarstvo civilnih poslova. Kao dobar primjer navela je nedavno održanu sjednicu Konferencije ministara u oblasti zdravstva u BiH na kojoj se razgovaralo o mjerama spriječavanja širenja korona virusa.

            Tokom razgovora ministrice Ankice Gudeljević sa ambasadorima Margaret Ueber i Gijomom Rusonom pažnja je posvećena i obrazovanju, odnosno mogućnostima da se dobra iskustva drugih država primjene u Bosni i Hercegovini, kao i unapređenju saradnje u sportu.