Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ambasadori Indije i Saudijske Arabije u odvojenim susretima sa ministricom Ankicom Gudeljević

29.01.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine razgovarala je u Sarajevu sa ambasadorom Republike Indije za BiH Kumarom  Tuhinom (Kumar Tuhin) o načinima za uspostavljanje bolje saradnje dvije zemlje, prije svaga u oblasti obrazovanja.

            Ambasador Tuhin, koji pokriva područje Mađarske i Bosne i Hercegovine, rekao je da je njegova zemlja zainteresirana za saradnju u oblasti obrazovanja i obuke, posebno imajući u vidu da je Indija lider u programima usavršavanja državnih službenika. Njegova zemlja, smatra Tuhin, izuzetne rezultate ostvaruje i u oblasti informacionih tehnologija, pa postoji interes za otvaranje indijskih centara izvrsnosti u BiH s ciljem prenošenja znanja na naše IT stručnjake. Ambasador Republike Indije založio se za saradnju u kulturi i tradicionalnoj medicini.

           

Obrazovanje, zdravstvo i kultura su oblasti o kojima je razgovarano i prilikom susreta ministrice Ankice Gudeljević i ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Mominaha.

            Konstatovano je da su u toku određene aktivnosti za zaključivanje sporazuma o saradnji dvije zemlje u oblasti obrazovanja i mladih, nauke i kulture, rada i zapošljavanja i sporta. Ambasador Mominah iskazao je interes svoje zemlje za uspostavljanje bolje saradnje u tim oblastima kroz finalizaciju ovih dokumenata.