Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Aktivnosti Specijalne olimpijade BiH za vrijeme Korona virusa

15.04.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

-          Osobe s invaliditetom često se suočavaju s društvenim preprekama, a invaliditet potiče negativna shvaćanja i diskriminaciju. Kao rezultat stigme „s invaliditetom“, osobe s invaliditetom općenito su isključene iz redovnog obrazovanja, zaposlenja i života u zajednici, što im uskraćuje mogućnosti bitne za njihov društveni razvoj. S obzirom da je Korona virus zaustavio cijeli svijet pa tako i sve aktivnosti Specijalne olimpijade BiH, ipak naši sportisti redovno treniraju kod kuće, kako bi zadržali nivo forme i pokušali  nastaviti sa treninzima – riječi su Kade Delić Selimović, izvršne direktorice Specijalne olimpijade BiH.

Specijalna olimpijada BiH kao akreditovana članica Special Olympicsa koji okuplja 195 zemalja kroz Programe kao što su  mladi sportisti, inkluziija, zdravstveni programi, omogućava da osobe  sa intelektulanim teškoćama postaju ravnopravni članovi društva. Svjetska Specijalna olimpijada je donijela uredbu o obustavljanju svih putovanja do 31. maja 2020. godine, kako bi zaštitila sportaše, osoblje, trenere, volontere i cijelu globalnu zajednicu, uz preporuku da se koriste sve alati koji su raspoloživi za poslovanje i programiranje na daljinu kao što su Skype, e-pošta, Zoom i drugi vidovi komunikacije.

-          U ovom vremenu potpune izolacije naši sportisti redovno treniraju kod kuće. Specijalna olimpijada BiH je u zadnjih nekoliko dana na kanalu YouTube objavila treninge Borisa Vujinovića, Njegoša Mihajlovića, Kaće i Ane Kovačević, Vesne Mišić, Aldine Husejinović, Edne Šunjić, te će u narednom periodu objavljivati i treninge ostalih naših takmičara i takmičarki – ističe Delić – Selimović.

Napominjemo da je Specijalna olimpijade Evrope/Evroazije kojoj pripada Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine pripremila brojne online treninge kao što su “Fit 5” koji je prilagođen za  kućne treninge.

Nadamo se da će naši sportisti nastaviti dalje raditi kod kuće i pridržavati se uputa nadležnih institucija kada su u pitanju mjere  protiv Korona virusa.