Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U okviru regionalnog foruma Sarajevo Film Festivala održati će se značajna konferencija o spolnoj ravnopravnosti

07.08.2015

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Predstavnici ministarstava kulture i predstavnici fimskih fondacija zemalja Vijeća Evrope okupiti će se u Sarajevu 14. augusta kako bi prisustvovali konferenciji visokog nivoa “Trenutni položaj žena u filmskoj industriji: pitanje spola. Možemo li bolje?” na kojoj bi trebao biti pripremljen nacrt evropske deklaracije o spolnoj ravnopravnosti u filmskoj industriji.

Proteklih se godina sve više govori o različitim aspektima položaja žene u filmskoj industriji kao što su nedovoljna zastupljenost filmova ženskih rediteljica u takmičarskim programima velikog broja vodećih filmskih festivala, neravnopravan tretman žena kod pristupa filmskoj industriji, te uslovi rada ženskih filmskih autorica i uvriježeni stavovi o njima.

U okviru bosanskohercegovačkog predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope postizanje spolne ravnopravnosti označeno je kao jedan od prioriteta, o ovoj će se temi uz otvaranje dvadesetprvog Sarajevo Film Festivala organizovati konferencija visokog nivoa. Na konferenciji bi trebao biti pripremljen nacrt sarajevske deklaracije o položaju žena u filmskoj industriji,  koji bi uključio prijedloge konkretnih mjera za postizanje veće ravnopravnosti žena u filmskoj industriji.

Eksperti i ekspertice koji će uzeti učešća u radu konferencije između ostalih uključuju Isabel Castro, zamjenicu izvršnog direktora filmskog fonda Eurimages; Ann Serner, glavnu izvršnu direktoricu Švedskog filmskog instituta, jedne od vodećih organizacija koja prikupljaja i analizira relevantne podatke o ovoj temi, Iris Zappe-Heller  iz Austrijskog filmskog instituta –Aidu Begić, nagrađivanu bh. rediteljicu i scenaristicu; Holly Aylett, šeficu za istraživanja Evropske ženske audio-vizuelne mreže i autoricu studije o spolnoj ravnopravnosti u svijetu filma koja bi uskoro trebala biti objavljena i Sanju Ravlić,  predsjednicu radne grupe za spolnu ravnopravnost Eurimagea.

Konferenciju će otvoriti predstavnici bh. vlasti: ministar civilih poslova Adil Osmanović, a zatvoriti će je šef bh.  misije pri Vijeću Evrope, ambassador Almir Šahović.  Konferenciju organizuju Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo spoljnjih poslova Bosne i Hercegovine u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH:

- Imajući na umu veliki uticaj koji film ima na društvo u cjelini, od iznimne je važnosti da  žene preuzmu značajniju ulogu u svim sferama života a isto tako u filmu i filmskoj industriji.”

Abasador Almir Šahović, šef bh. misije pri Vijeću Evrope

-Povećanom ulogom žene kako na ekranu tako i iza kamere gledaocima bi se dao uvid u različite poglede na svijet, i za to se moraju osigurati jednaki uslovi rada za muškarce i za žene. Ovo je u skladu sa stavom Vijeća Evrope o spolnoj ravnopravnosti i njenom značaju za demokratsko evropsko društvo zasnovano na vladavini zakona i ljudskim pravima. Sa deklaracijom i preporukama vezanim za ovu temu Evropa će preuzeti vodeću ulogu u svijetu u borbi za ovaj cilj.

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala:
- Spolna ravnopravnost je nešto na čemu filmska industrija treba raditi, o čemu treba i dalje da govorimo i da se informišemo. Poznavanje činjenica utire put akciji. Situacija u Bosni i Hercegovini u velikoj mjeri izgleda dobro jer su mnogi vodećih filmski autori žene, ali ne raspolažemo dovoljno preciznim statističkim pokazateljima koji bi nam pružili potpun uvid u situaciju. Zbog toga nam je izuzetno drago što se ova konferencija održava u okviru našeg regionalnog foruma koji je od svoga osnivanja imao za cilj da unaprijedi znanje, pokrene diskusiju o ključnim pitanjima i pomogne nam da zajedno odlučimo o koracima koje je neophodno poduzeti u budućnosti.

Konferencija će se održati u sarajevskoj Vijećnici u petak, 14. augusta, od 09.30 do 19.00 sati.

Pravo učešća imaju predstavnici nacionalnih vlada i filmskih fondacija, dok će za prestavnike medija i filmske industrije biti obezbijeđen ograničen broj posmatračkih mjesta. Kako bi ste se registrovali za konferenciju ili ukoliko su vam potrebne dodatne informacije, molimo kontaktirajte festivalski odjel za industriju na

regionalforum@sff.ba