Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović razgovarao sa ambasadorom Japana u BiH Hidejuki (Hideyuki) Sakamotom – Brojni projekti zajednički uspješno realizirani

05.09.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa ambasadorom Japana u BiH Hidejuki Sakamotom o saradnji u oblastima u kojima nadležnost ima Ministarstvo civilnih poslova.

                “Brojni su projekti koje smo realizirali u saradnji i uz donacije Vlade Japana, posebno u oblastima obrazovanja, zdravstva i deminiranja. Podrška nam je i dalje potrebna, a kao jedan od najvećih izazova koje ne možemo rješiti bez međuznarodne podrške, izdvojio bih deminiranje. Još uvijek 3 posto teritorije BiH zagađeno je minsko eksplozivnim sredstvima, a oko pola miliona stanovnika živi u blizini potencijalno opasnih područja”, rekao je ministar Osmanović.

                Ambasador Japana u BiH Hidejuki Sakamoto izrazio je spremnost svoje zemlje da i dalje bude prisutna u BiH kroz realizaciju projekata značajnih stanovnicima Bosne i Hercegovine. Naglasio je da je japanska vlada pomogla obnovu više od stotinu škola, te da je i u ovoj godini planirana pomoć obrazovnim institucijama. Podsjetio je i da je u oblast zdravstva uloženo oko 83 miliona evra.

                Ministar Osmanović i ambasador Sakamoto ocjenili su izuzetno uspješnom saradnju na realizaciji projekata japanske vlade u Bosni i Hercegovini.