Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svečano otvorena manifestacija Godina kulture BiH – Austrija pod motom “Upoznajmo se bolje”

08.02.2016

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Godina kulture BiH-Austrija svečano je otvorena u Narodnom pozorištu u Sarajevu u prisustvu ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića, ministra za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastiana Kurza i ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka.

                Ministar Osmanović istakao je tom prilikom da je namjera da se bogatim kulturnim sadržajima predstave savremena događanja u kulturi, te putem kulture doprinese  boljem međusobnom poznavanju i razumijevanju, a sve s ciljem daljeg razvijanja  izuzetnih  bilateralnih odnosa BiH i Austrije.

                „Kultura je ta koja ima snažan uticaj i mogućnost da na jedan poseban način  približava narode i šalje snažne poruke. Kultura ne poznaje granice već gradi mostove. Kultura je najbolji ambasador jedne zemlje“, rekao je Osmanović.

                Austrijski ministar Sebastijan Kurc podsjetio je da oko 200 hiljada ljudi porijeklom sa ovih prostora živi u Austriji.

                Osmanović i Kurtz potpisali su  Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji između dvije zemlje. S obzirom na pozitivno iskustvo stečeno zahvaljujući dobrim bilateralnim odnosima u oblasti naučne i tehnološke saradnje između naše dvije zemlje, ovaj sporazum ima za cilj da doprinese dodatnom intenziviranju saradnje u oblasti nauke i tehnologije u skladu sa političkim, ekonomskim i socijalnim uvjetima, posebno u vezi sa putem Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama.