Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Potpisan Sporazum o socijalnoj sigurnosti između Bosne i Hercegovine i Švicarske

01.10.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer potpisali su u Sarajevu Sporazum o socijalnoj sigurnosti između BiH i Švicarske.

            Ministar Osmanović naglasio je tom prilikom da je potpisivanje Sporazuma o socijalnoj sigurnosti između BiH i Švicarske Konfederacije nastavak  dobre saradnje između dvije zemlje i njeno unapređenje u oblasti socijalne sigurnosti.

            „Bosna i Hercegovina koordinaciju različitih sistema socijalne zaštite s drugim zemljama vrši putem bilateralnih sporazuma o socijalnom osiguranju, koji se zasnivaju na osnovnim Evropskim i međunarodnim načelima, kao što su sabiranja perioda osiguranja, jednakog postupanja prema stranim državljanima kao svojim, određivanja zakonodavstva koje se primjenjuje, čuvanje stečenih i očekivanih prava pojedinca iz oblasti socijalne zaštite. Potpisanim Sporazumom o socijalnoj sigurnosti uređujemo važna pitanja u našim međusobnim odnosima, a posebno u današnjem procesu globalizacije koja ima za posljedicu veliku mobilnost radne snage i u tom kontekstu povećane potrebe koordiniranja sistema socijalnog osiguranja između naše dvije zemlje“, rekao je ministar Osmanović.

            Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer izrazila je očekivanje da će potpisani sporazum biti uskoro ratificiran u parlamentima obje zemlje kako bi se krenulo u njegovu primjenu.

            Potpisivanjem i stupanjem na snagu ovog sporazuma prestat će važiti Konvencija o socijalnom osiguranju između Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Konfederacije Švicarske od 8. juna 1962., a  na osnovu koje su državljani BiH koji žive u Švicarskoj do sada ostvarivali svoja prava.

            Bosna i Hercegovina i Švicarska potpisanim sporazumom uredit će pravne propise koji se odnose na penzijsko i invalidsko osiguranje, osiguranje za slučaj nesreće na poslu i profesionalne bolesti, novčanu naknadu u vezi s materinstvom i dodatkom na djecu, te zdravstveno osiguranje.