Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Potpisani ugovori o dodjeli sredstava za sufinansiranje projekata institucija kulture

03.10.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine  Adil Osmanović potpisao je u Sarajevu ugovore o dodjeli sredstava za sufinansiranje projekata sa predstavnicima Arhiva Bosne i Hercegovine, Zemaljskog muzeja BiH, Historijskog muzeja BiH i Olimpijskog muzeja. Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.  

                Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović naglasio je ogroman društveni i kulturni značaj ovih institucija, te važnost pružanja finansijske  podrške za realizaciju projekata koji će doprinijeti njihovom radu i očuvanju bogatog kulturnog nasljeđa u ovim institucijama. Podsjetio je da je obišao neke od njih gdje se uvjerio u činjenicu da se važni dokumenti, posebno u Arhivu BiH, čuvaju u lošim uvjetima zbog čega im prijeti uništavanje.
                Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić rekao je da državni budžet koji je zatekao nakon preuzimanja dužnosti nije predviđao nikakva sredstva za kulturu ili sport. Izrazio je očekivanje da će naredni saziv Vijeća ministara nastaviti da pomaže institucije kulture koje čuvaju neprocjenjivo kulturno nasljeđe.
                Odlukom Vijeća ministara BiH o odobravanju sredstаva ostvarenih po osnovu naplate potraživanja od Ruske Federacije po Aneksu „C“ Sporazuma o pitanjima sukcesije za podršku projektima kulture u Bosni i Hercegovini, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH, odobreno je ukupno 1.100.000 KM, od čega za Zemaljski muzej BiH 500.000, Historijski muzej BiH 250.000, Olimpijski muzej u Sarajevu 250.000 i Arhiv BiH 100.000 KM.