Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar Adil Osmanović u Kazahstanu na Drugoj međunarodnoj konferenciji o primarnoj zdravstvenoj zaštiti

25.10.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović boravi u Astani, u Kazahstanu, gdje danas i sutra učestvuje u radu Druge međunarodne konferencije o primarnoj zdravstvenoj zaštiti „Ka univerzalnoj zdravstvenoj pokrivenosti i ciljevima održivog razvoja“.

            Tokom prvog dana održavanja Konferencije u Astani usvojena je Deklaracija kojom se čvrsto potvrđuje posvećenost osnovnom pravu svakog čovjeka na uživanje najvišeg dostupnog standarda zdravlja. Deklaracijom se potvrđuje da, uprkos izuzetnom napretku u poslednjih 40 godina, ljudi širom svijeta i dalje imaju nezadovoljene zdravstvene potrebe. „Sačuvati zdravlje je izazov za mnoge ljude, naročito za siromašne i ugrožene kategorije ljudi. Smatramo da je etički, politički, socijalno i ekonomski neprihvatljivo da i dalje postoje nejednakosti u zdravstvu i zanemarenost zdravstvenog stanja“ stoji u Deklaraciji iz Astane.

            Ministar Osmanović razgovarao je tokom boravka u Kazahstanu sa ministrom zdravlja te zemlje Jelzanom Birtanovom (Yelzhan Birtanov) o aktuelnim temama u oblasti zdravstvene zaštite stanovinika dvije zemlje, te o mogućnostima za uspostavljanje saradnje. Ministri su izuzetno značajnom ocijenili Konferenciju u Astani, ističući u prvi plan priliku da razmjene iskustva u oblasti razvijanja primarne zdravstvene zaštite orijentirane ka pacijentima.

            Konferencija u Astani organizirana je povodom obilježavanja 40 godina od usvajanja Deklaracije iz Alme Ate, a s ciljem jačanja primarne zdravstvene zaštite kao osnove univerzalne zdravstvene pokrivenosti. Na konferenciji kojoj prisustvuje ministar Adil Osmanović, biće utvrđeni i ciljevi i zadaće za sastanak na visokom nivou UN-a o univerzalnoj zdravstvenoj pokrivenosti, koji će biti održan 2019. godine.