Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar Adil Osmanović razgovarao sa Beganom Muhićem: Za konzulat u Štutgartu posebno značajna pitanja državljanstva i obrazovanja naših iseljenika

29.10.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa novoimenovanim konzulom u Štutgartu Beganom Muhićem o saradnji u oblastima u kojima nadležnost ima Ministarstvo civilnih poslova.

            “Nama je posebno značajan problem velikog broja građana koji se odriču državljanstva Bosne i Hercegovine i uzimaju njemačko državljanstvo. Svjesni smo činjenice da njemački ustav ne dozvoljava potpisivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu, ali treba sagledati mogućnosti da se broj onih koji se odriču državljanstva smanji”, rekao je ministar Osmanović.

            Na sastanku je konstatovano da u Njemačkoj živi oko 250 000 državljana BiH od čega oko 70 000 koristi usluge konzulata u Štutgartu. Imajući u vidu tako veliki broj iseljenika, posebnu pažnju treba obratiti na obrazovanje djece i rad dopunskih škola.

            “Trenutno u Njemačkoj djeluje 50 dopunskih škola za djecu naših iseljenika. Rad tih škola u velikoj mjeri bi olakšalo  institucionalno povezivanje sa obrazovnim vlastima u BiH”, rekao je Muhić.

            Ministar civilnih poslova Adil Osmanović i novoimenovani konzul u Štutgartu Began Muhić izrazili su spremnost za blisku saradnju i u ostalim oblastima u nadležnosti Ministarstva.