Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

60. godišnjica Konvencije protiv diskriminacije u obrazovanju

04.12.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ove godine obilježava se 60 godina od usvajanja UNESCO-ove Konvencije protiv diskriminacije u obrazovanju: prvog i jedinog pravno obavezujućeg međunarodnog ugovora isključivo posvećenog pravu na obrazovanje.

Za ovu priliku, UNESCO će proslaviti 60. godišnjicu ove konvencije kroz kampanju „Recite ne diskriminaciji u obrazovanju“, koja će započeti 10. decembra, na Dan ljudskih prava. Ovo obilježavanje se  takođe podudara s 10. Savjetovanjem država članica o provođenju Konvencije.

Šest decenija je prošlo od usvajanja Konvencije, ali pravo na obrazovanje još uvijek nije realnost za mnoge. Krajnje je vrijeme da se osigura ostvarivanje ovog prava ali  i obaveza utvrđenim Konvencijom, radi efikasnog zaustavljanja svih vrsta diskriminacije i osiguranja jednakih mogućnosti u obrazovanju.

Pandemija Covid-19 pogoršala je razlike, a pojedini učenici, koji su obično izloženi većoj opasnosti od diskriminacije, sada imaju još veći rizik da budu izostavljeni.  Kako je pandemija primorala zemlje širom svijeta da se u velikoj mjeri oslanjaju na rješenja za učenje na daljinu, povezanost i pristup obrazovnim materijalima predstavljali su poseban izazov za najugroženije.

Konvencija i preporuke, koji će ove godine slaviti 60. godišnjicu, odražavaju ustavnu misiju UNESCO-a: Uspostavljanje saradnje među narodima kako bi se unaprijedio ideal jednakosti i  obrazovnih mogućnosti bez obzira na rasu, pol ili bilo kakve razlike, ekonomske ili socijalne.