Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Osmanović - Velkovski: Republika Makedonija zaintereirana za sporazum o dvojnom državljanstvu sa Bosnom i Hercegovinom

08.11.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa ambasadorom Republike Makedonije u BiH Ristom Velkovskim o suradnji dvije zemlje u oblasti obrazovanja, kulture i državljanstava.

                Na sastanku je konstatirano da Republika Makedonija i Bosna i Hercegovina imaju tradicionalno dobre odnose u svim oblastima, a iskazan je interes za unapređenje suradnje u oblasti državljanstava i kulture.

            Ministar Osmanović i ambasador Velkovski izrazili su spremnost obje zemlje da se pokrene procedura na potpisivanju sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Makedonije.

            Velkovski je rekao i da je njegova država spremna za postizanje novog sporazuma o suradnji u oblasti kulture kojim bi se omogućilo otvaranje kulturnih centara, a s ciljem predstavljanja bogate kulturne baštine dvije zemlje.

            Na sastanku je razgovarano i o suradanji u oblasti obrazovanja. Konstatirano je da nadležne institucije trebaju poduzeti aktivnosti kako bi se djeci iseljenika iz Bosne i Hercegovine u Makedoniju omogućilo učenje na maternjem jeziku.