Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U Sarajevu održana Panel diskusija Regionalno povezivanje mladih zapadnog Balkana

30.11.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


U organizaciji Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO) i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine u Sarajevu je održana Panel diskusija pod nazivom „Reginalno povezivanje mladih zapadnog Balkana“.

            Učesnici Panela saglasni su da je Regionalni ured za saradnju mladih u prve dvije godine postojanja svojim prvim aktivnostima omogućio veću mobilnost mladih u regionu i na taj način doprinio smanjenju predrasuda koje su u regionu zapadnog Balkana i dalje velike.

            „Kroz ovakvu regionalnu saradnju mladi ljudi se upoznavaju o prednostima regionalne razmjene, kao što je izgradnja pomirenja i povjerenja među mladim ljudima na području zapadnog Balkana”, rekao je pomoćnik ministra civilnih poslova Adnan Husić i naglasio da je Bosna i Hercegovina od početka uključena u uspostavljanje Regionalnog ureda za saradnju mladih, a od jula 2016. godine aktivno participira u njegovom radu.

            “Bosna i Hercegovina je blagovremeno uplatila sredstva kontribucije za RYCO, za 2017. i 2018. godinu u iznosu od 154.000,00 eura na godišnjem nivou, što iznosi 15.4% učešća u zajedničkom budžetu RYCO-a, te Bosnu i Hercegovinu svrstava na treće mjesto po procentu učešća u zajedničkom budžetu, odmah nakon Srbije i Albanije”, navodi Husić.

            Na Panel diskusiji u Sarajevu, kojom Bosna i Hercegovina završava svoje predsjedavanje Upravnim odborom Regionalnog ureda, konstatovano je da su na osnovu prvog RYCO poziva, odobrena sredstva za ukupno 33 projekta, od toga za šest projekata iz Bosne i Hercegovine koje su kandidovale četiri organizacije civilnog društva i dvije srednje škole, a ukupan iznos odobrenih sredstava je oko 151.500 eura.

            Bosna i Hercegovina predsjedavala je Upravnim odborom Regionalnog ureda tokom 2018. godine, a tokom predsjedavanja najviše pažnje posvećeno je unapređenju regionalnog povezivanja čime je pokazana opredjeljenost za razvoj dobrosusjedskih odnosa, promovisanje mira i stabilnosti u duhu postulata Evropske unije.

            Panel diskusiji su, uz predstavnike Ministarstva civilnih poslova i Regionalnog ureda za saradnju mladih, prisustvovali i predstavnici delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, predstavnici omladinskih organizacija i škola, akademske zajednice i drugih međunarodnih institucija i organizacija.