Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Akademiku prof. dr. Dejanu Miloševiću i akademiku prof.dr. Dragoljubu Mirjaniću dodijeljena godišnja Nagrada u oblasti nauke u Bosni i Hercegovini za uspjehe na međunarodnom planu

14.12.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


U Sarajevu je održana svečana sjednica Vijeća za nauku Bosne i Hercegovine na kojoj je ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović dodjelio Nagradu u oblasti nauke u Bosni i Hercegovini za uspjehe na međunarodnom planu za 2017.godinu akademiku prof.dr Dejanu Miloševiću i akademiku prof.dr Dragoljubu Mirjaniću.

                Ministar Adil Osmanović istakao je da nauka ima ključno mjesto pri izradi, primjeni i evaluaciji političkih odluka, još je izrazitija uloga nauke kad je riječ o razumijevanju i rješavanju ekonomskih i socijalnih dilema. Više nego ikada ranije, ulaganje u nauku  postaje jamstvo budućnosti. 

                „Nismo zadovoljni stepenom izdvajanja sredstava za oblast nauke, ali činimo sve da svi nivoi vlasti povećaju ulaganja u razvoj nauke. Sa naše strane preduzeli smo aktivnosti da Bosna i Hercegovina bude član programa Evropske unije koji su namjenjeni nauci i kontinuirano radimo na unapređenju međunarodne saradnje u oblasti nauke. Grant sredstvima koja godišnje dodijeljujemo nastojimo da podržimo projekte i institucije u oblasti nauke i inovacija“, naglasio je Osmanović.

                Naglasio je da svečanom dodjelom državne nagrade za nauku želimo pokazati da Bosna i Hercegovina prepoznaje i cijeni uspjehe naših naučnika.

                Dobitnici nagrade, akademik prof.dr. Dejan Milošević i akademik prof.dr. Dragoljub Mirjanić zahvalili su na izuzetnom priznanju i izrazili očekivanje da će njihov rad biti podstrek za dalji razvoj nauke u BiH.

                Državna nagrada u oblasti nauke za uspjehe na međunarodnom planu dodijeljena je po drugi put, a predstavlja promociju nauke i njene uloge u društvu.