Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Potpisan Sporazum kojim je pokrenut portal za interaktivno dopunsko obrazovanje djece u iseljeništvu

26.12.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac potpisali su sporazum kojim je Ministarstvu civilnih poslova predat u vlasništvo web portal za interaktivno dopunsko obrazovanje djece u iseljeništvu www.dopunskanastava.mcp.gov.ba.

                Web portal je izrađen na osnovu zaključaka Vijeća ministara BiH kojim su zaduženi Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da u saradnji sa nadležnim institucijama, pokrenu aktivnosti na uspostavi portala za interaktivno (online) dopunsko obrazovanje. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice uložilo je finansijska sredstva, a Ministarstvo civilnih poslova će, kao nadležnom ministarstvu za dopunsku nastavu za djecu državljana BiH u inostranstvu, će koristiti i održavati portal.

                „Putem ovog portala učenici će imati priliku da u toplini svoga doma, ma koliko kilometara daleko od njihove matične države Bosne i Hercegovine, na jedan maštovit i kreativan način izučavaju jezike i kulturu svoje domovine, te je tako približe, bolje upoznaju i još više zavole. Ovaj novi pristup nastavi koji je kombinacija vizuelnog i auditivnog načina učenja, obogaćen je mnogim pričama, pjesmama i ilustracijama koje dočaravaju ljepote bosansko-hercegovačke pisane riječi i misli, naše tradicije, običaja i kulture“ rekao je ministar Osmanović.

                Ministrica Semiha Borovac naglasila je da su iseljenici učenje jezika istaki kao prioritet. „Oni žele da putem očuvanja jezika, kulture i tradicije naroda u BiH sačuvaju neraskidivu vezu sa domovinom“, rekla je ministrica Borovac.

                Sadržaj portala je usklađen sa Nastavnim planom i programom za predmete dopunske nastave u osnovnoj i srednjoj školi za djecu u inostranstvu izdatim od strane Ministarstva civilnih poslova BiH  2005.godine, te sa Udžbenikom za dopunsku nastavu za djecu u inostranstvu od I do IV razreda osnovne škola koji je Ministarstvo izdalo 2008. godine.