Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana novogodišnja konferencija za novinare

28.12.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović održao je novogodišnju konferenciju za novinare. To prilikom Ministar je rekao:
Ministarstvo civilnih poslova je u 2018. godini izvršavalo aktivnosti u skladu s svojim nadležnostima, mnogo je realizovanih aktivnosti, a istaćićemo najznačajnije.
S obzirom da nam se približava održavanje EYOF-a, želim istaći da je u oblasti sporta Ministarstvo kontinurano radilo na projektu “Sufinansiranje zimskog olimpijskog festivala za mlade EYOF 2019”. Sredstva za organizaciju ovog prestižnog događaja u iznosu od 1.900.000 KM obezbjeđena su i usmjerena  prema gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo. Ministarstvo  je  bilo organizator niza sastanaka na kojima je dogovorena finansijska podrška organizaciji EYOF   sa svih nivoa vlasti i ponosni smo što smo uspjeli obezbijediti  sredstva za ovaj važan događaj.
I ove godine dodijelit će se  Državna nagrada za sport, a prijedlog je da nagrada  bude dodjeljena Dušanu Bajeviću. U skladu s Pravilnikom o kategorizaciji sportista  tokom 2018. godine, kategorisano je 28 sportista u zvanje zaslužnog sportiste i zvanje vrhunskog sportiste međunarodnog razreda.
Iz granta “Sufinansiranje sportskih manifestacija”, obezbjeđena je finansijska podrška za 146 sportskih subjekata  u ukupnom iznosu od 1.352.000KM.
U oblasti obrazovanja značajno je istaći da smo svjesni uticaja migrantske krize, posebno na najosjetljiviju grupu koju čine djeca školskog uzrasta koja se trebaju uključiti u proces obrazovanja.
U saradnji sa UNICEF-om inicirali smo aktivnosti na uspostavljanju sistemskog pristupa uključivanja djece migranata u obrazovni sistem BiH u smislu  prilagođavanja „Priručnika za škole u realizaciji stručnog uputstva za uključivanje učenika izbjeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja“.
Značajnu pažnju posvetili smo dopunskom obrazovanju bosanskohercegovačkih iseljenika u inostranstvu, pa je od prije dva dana u funciji  interaktivni edukativni e-portal za izučavanje jezika i književnosti Bosne i Hercegovine od I do IV razreda osnovne škole koji je izrađen u saradnji sa  Ministarstvom za  ljudska prava i izbjeglice i pokrenut.
Posebno ja važno produženje Protokola  o saradnji u oblasti obrazovanja sa Slovenijom što omogućava našim  studentima  da studiraju u  Sloveniji pod istim uvjetima pod kojim studiraju i državljani EU. Zaključili smo i ugovore o saradnji u ovoj oblasti sa državama Katar, Češka, Makedonija.
Tokom 2018. godine Bosna i Hercegovina je predsjedavala Upravnim odborom Regionalnog ureda za saradnju mladih. Značajno je pomenuti da su ove godine prvi put dodjeljena sredstva kroz programe Regionalnog ureda. Iz Bosne i Hercegovine odobreno je šest projekata, koje su kandidovale četiri organizacije civilnog društva i dvije srednje škole, a ukupan iznos odobrenih sredstava za projekte u Bosni i Hercegovini je 151,504.47 eura.Kada je riječ o oblasti kulture, najznačajnije je istaći da smo sa entitetskim ministarstvima kulture zaključili Protokol o modelu predstavljanja Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti i Venecijanskom bijenalu arhitekture, čime smatramo da smo trajno definisali ovo pitanje. Na 58. Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti 2019. Bosnu i Hercegovinu će predstavljati projekat pod nazivom: „Zenica – Trilogija“, umjetnice Danice Dakić, a sredstva u iznosu od 180.000,00 KM osigurat će se u budžetu za ove namjene.
Osigurali smo i sredstva za nesmetan rad Zemaljskog muzeja BiH i ostalih bh. institucija kulture. Kroz grant Sufinasiranje projekata institucija kulture u BiH u iznosu od 3.097.000KM i podržali smo 123 projekta, a iz sredstava granta Međunarodna kulturna saradnja 390.000KM podijeljeno je na 47 projekata.
2018.godina bila je uspješna i kada je riječ o učešću u programima Evropske unije. Naši subjekti, uz podršku Ministarstva civilnih poslova,  iz programa Kreativna Evropa povukli sredstva u iznosu više od 420.000 eura.   Bili smo i domaćini ministarske konferencije Vijeća ministara kulture jugoistočne Evrope kojoj su prisustvovali predstavnici 12 zemalja članica platforme.
Ove godine obilježeno je 25 godina članstva u UNESCO-u.
Branje trave ive na Ozrenu upisano je na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva i to je treći element iz BiH , pored Zmijanjskog veza i Konjičkog drvorezbarstva, upisan na Reprezenatitvnu listu UNESCO-a. 
U oblasti nauke u januaru 2018. godine, usvojena je Revidirana Strategija razvoja nauke u BiH 2017-2022.
Iz granta Ministarstva  za pripremu projekata za H2020, KOST i EUREKA podržana su 24 projekta sa 440,000 KM, a u okviru granta podrške tehničkoj kulturi i inovatorstvu 29 projekata sa 117,000 KM.
Po drugi put dodijeljena je Nagrada za nauku za dostignuća na međunarodnom planu za 2017. godinu, i to akademicima Dragoljubu Mirjaniću i Dejanu Miloševiću.
U okviru bilateralnih sporazuma o naučnoj saradnji sa Slovenijom i Austrijom odobreni su  bilateralni  naučno-istraživački projekti sa obje zemlje. Značajna sredstva BiH je povukla iz programa EU za istraživanje i  inovacije Horizont  do sad ukupno povukla 5,1 milion eura.
Ove godine Ministarstvo civilnih poslova po prvi put je dodjelilo grant sredstva u  oblasti zdravstva i to Grant za sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a i tuberkuloze u BiH.
Intenzivirane su aktivnosti  koje se finansiraju  iz programa Evropske unije u oblasti zdravstva i to četri akcije u fokusu kojih su pripravnost i djelovanje na tačkama ulaska, vakcine, smanjenje nejednakosti u zdravlju i zdravstveni informacioni sistemi.
Realiziran je grant neprojektne pomoći Vlade Japana odobren Bosni i Hercegovini u iznosu od oko 560.000 KM, a sredstvima granta je obezbijeđena medicinska oprema za osam kliničkih centara i bolnica u BiH.
Usvojen je Trogodišnji akcioni plan (2019-2021) za seksualno i reproduktivno zdravlje u slučajevima elementarnih nepogoda i vanrednih situacija, a potpisan je i dvogodišnji Sporazum o saradnji sa Regionalnim uredom Svjetske zdravstvene organizacije za period 2018-2019. 
Ministarstvo je u 2018.godini obezbijedilo i 100.000KM za podršku projektima  deminiranja  u Bosni i Hercegovini, a nastavljena je i uspješna saradnja sa donatorima. Važno je naglasiti i da je u  Državnom programu IPA 2018 za Bosnu i Hercegovinu, iz kojeg bi najviše sredstava trebalo biti usmjereno za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju, za oblast deminiranja planirano do 10 miliona eura pomoći.
U oblasti državljanstva i putnih isprava Ministarstvo je dodatno ažuriralo evidencije lica koja podliježu reviziji državljanstva, te je u odnosu na utvrđeni broj od 11.463 lica u 2017.godini, prema  unaprijed utvrđenim parametrima putem pretraga izvršenih u bazama IDDEEA-e, taj broj smanjen na 9.879 lica. 
U oblasti rada, zapošljavanja, socijalne zaštite i penzija potpisan je Sporazum o socijalnoj sigurnosti  između BiH i Švicarske. U toku su aktivnosti u vezi zaključivanja ugovora sa Češkom  i Belgijom.
Sačinjen je niz značajnih dokumenata  među kojima su Odluka o usvajanju plana o smjernicama politika tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja za 2018. godinu,  Odluka o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2019. godinu, te Informacija u vezi aktivnosti na izradi Okvirne politike zapošljavanja stranaca u Bosni i Hercegovini.  
Ministarstvo je učestvovalo u implementaciji programa „Transformacija institucija za zbrinjavanje djece i prevencija razdvajanja porodica“. U toku  je realizacija IPA projekta „Lokalna partnerstva za zapošljavanje“ u vrijednost od  4 miliona EUR, a u okviru kojeg je podržano 19 lokalnih partnerstava za zapošljavanje sastavljenih od opština, razvojnih agencija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija.
U oblasti geodetskih, geoloških i meteoroloških poslova nastavljena je realizacija projekta "Infrastruktura prostornih podataka Bosne i Hercegovine- Nivelman visoke tačnosti".  Jedan od prioriteta je i projekat koji ima za cilj  izradu mapa opasnosti i mapa rizika od poplava u BiH. U toku su aktivnosti na japanskom projektu pomoći u obezbjeđivanju meteorološke opreme, koja se donira entitetskim hidrometeorološkim zavodima i entitetskim agencijama nadležnim za vode. "