Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar Adil Osmanović na 39. generalnoj konferenciji UNESCO-a u Parizu – Bosna i Hercegovina želi članstvo u Komitetu za svjetsku baštinu

03.11.2017

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović učestvuje u Parizu u radu 39. generalne skupštine UNESCO-a, gdje u obraćanju prisutnima izrazio podršku Programu UNESCO-a za naredni period i  istakao opredijeljenost Bosne i Hercegovine da aktivno sarađuje sa UNESCO-om u pravcu ostvarivanja postavljenih ciljeva kao i Agende za održivi razvoj 2030.

        „U Bosni i Hercegovini u toku su veoma značajne reforme koje se odnose i na oblasti koje UNESCO pokriva. Opredijeljeni smo za izgradnju modernog obrazovnog sistema okrenutog ka potrebama tržišta rada na način koji će dati doprinos daljem ekonomskom razvoju. U oblasti nauke  pažnju posvećujemo pronalaženju odgovora na ključna pitanja koja se tiču zaštite životne sredine, očuvanja voda i drugih prirodnih resursa. Kroz zajednički rad i otvoren pristup nauci, moguće je doći do odgovora na globalna pitanja i izazove, stoga snažno podržavamo inicijative i projekte koji tome doprinose  i cijenim neophodnim  veća izdvajanja za oblast nauke”, rekao je ministar Osmanović i posebno naglasio posvećenost Bosne i Hercegovine oblasti kulture.

        „Ratifikovali smo sve UNESCO konvencije i kontinuirano radimo na njihovoj implementaciji”, rekao je ministar Osmanović.

        Ministar civilnih poslova naglasio je ulogu koju sport ima za  razvoj zdravog društva. Kao ključne aktivnosti u ovoj oblasti izdvojio je rad na promociji sportskih vrijednosti, sprečavanje nasilja na sportskim terenima i sprečavanje dopinga u sportu.

        Ministar Osmanović govorio je i o značaju regionalne saradnje ističući primjer saradnje sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom na upisu stećaka na Listu svjetske baštine. Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina dio Svjetske koalicije zemalja za zaštitu i očuvanje svjetske kulturne baštine u opasnosti te da kontinuirano radi na implementaciji  Konvencije o zaštiti i promociji različitosti kulturnih izražaja.

        Ministar civilnih poslova posebno je istakao da je Bosna i Hercegovina predala kandidaturu za članstvo u Komitetu za svjetsku baštinu.

        “Želim vas uvjeriti da Bosna i Hercegovina visoko cijeni ulogu i mandat Komiteta za svjetsku baštinu. Bosna i Hercegovina jako želi dobiti mogućnost da kroz rad u Komitetu doprenese daljem jačanju  mehanizama zaštite kulturnih i prirodnih dobara. Iskreno se nadam da će to biti prepoznato i da ćemo imati potrebnu podršku prilikom izbora novih članica Komiteta“, rekao je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.



Govor ministra Osmanovića možete pročitati ovdje