Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar Osmanović razgovarao sa ambasadorom Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Gijomom Rusonom (Guillaume Rousson) – Nastaviti uspješnu saradnju dvije zemlje u oblasti kulture

08.11.2017

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Republike Francuske u BiH Gijomom Rusonom o saradnji dvije zemlje u oblastima u kojima Ministarstvo civilnih poslova BiH ima nadležnosti.

                Ambasador Ruson posebno je istakao želju za unapređenje odnosa u oblasti kulture. Naglasio je veliku podršku koju njegova zemlja daje radu Zemaljskog muzeja BiH, te najavio da će u narednom periodu zajedničke aktivnosti voditi Zemaljski Muzej BiH i čuveni francuski Luvr.

                Ministar Osmanović zahvalio je na francuskoj pomoći Zemaljskom muzeju, posebno u dijelu koji se odnosi na restauraciju dijela Muzeja u kojem se čuva Hagada, te rekao je da i Ministarstvo civilnih poslova BiH u okviru svojih nadležnosti snažno podržava stabilizaciju stanja u Muzeju. “Ovo ministarstvo kroz grant sredstva podržava rad Zemaljskog muzeja. Želja nam je da se riješi status te ustanove na način kakav ona svojim značajem zaslužuje”, rekao je ministar Adil Osmanović.

                Ministar Osmanović i ambasador Ruson pozdravili su osnivanje Regionalnog centra za saradnju mladih (RYCO). Ministar Osmanović istakao je veliku ulogu Francuske u osnivanju te organizacije, koja bi trebalo da doprinese boljem razumijevanju mladih na Balkanu, te istakao da Bosna i Hercegovina želi da u punom kapacitetu doprinosi u radu RYCO.