Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Uručena donacija Vlade Japana- 40 Toyota vozila od danas na raspolaganju ustanovama socijalne zaštite

27.10.2016

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Predstavnici Vlade Japana uručili su  Ministarstvu civilnih poslova 40 Toyota vozila, što je dio donacije Vlade Japana Bosni i Hercegovini koja se sastoji od 120 japanskih vozila najnovije generacije ukupne vrijednosti oko 7 miliona maraka.

            Vozila su namijenjena javnim ustanovama u sistemu socijalne zaštite u Bosni i Hercegovini, koje su kao prioritetne utvrđene od strane entitetskih ministarstava nadležnih za oblast socijalne zaštite. Donacija Vlade Japana će u znatnoj mjeri poboljšati mobilnost ustanova socijalne zaštite i podići kvalitet njihovih usluga, te najugroženijim grupacijama građana u Bosni i Hercegovini dodatno olakšati pristup socijalnim uslugama.

            Zahvaljujući Vladi Japana na izuzetnoj donaciji, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović istakao je da će mnoge osobe u najudaljenijim mjestima  puno češće osjetiti brigu društva i države za njihovu životnu situaciju i da će njihov osjećaj bespomoćnosti i izolacije biti barem ublažen.

            ”Vozila iz ove donacije namijenjena su isključivo javnim ustanovama u sistemu socijalne zaštite u Bosni i Hercegovini čija je djelatnost neposredno usmjerena na pružanje različitih vidova pomoći najugroženijim grupacijama građana. Sigurni smo da će donacija Vlade Japana u znatnoj mjeri poboljšati mobilnost ustanova socijalne zaštite i podići kvalitet njihovih usluga na viši nivo, te da će u tom smislu velikom broju osoba sa invaliditetom, starijih osoba, djeci bez roditeljskog staranja i uopšte osobama koje su u situaciji da koriste usluge u sistemu socijalne zaštite, ublažiti poteškoće sa kojima se nažalost suočavaju”, rekao je ministar Osmanović.

            Ambasador Japana Kazuja Ogava (Kazuya Ogawa) istakao je da su krajnji korisnici ovog granta  ustanove socijalne zaštite u oba entiteta, kao i u Brčko distriktu. „Treba naglasiti da su korisnici ovog granta socijalno ugrožene kategorije, poput osoba sa posebnim potrebama i osoba treće životne dobi.U tom smislu, ovaj projekat ima izrazito humanitaran karakter“, rekao je Ogava.

            Na svečanosti je naglašeno i da je proteklih 20 godina diplomatskih odnosa između dvije države, obilježilai činjenica da je Vlada Japana kroz čitav niz izrazito vrijednih, konkretnih i pravilno usmjerenih donacija dala doprinos ekonomskom i socijalnom razvoju Bosne i Hercegovine.

            Predviđeno je da preostalih 80 vozila iz donacije bude isporučeneno u drugom kvartalu iduće godine. Ukupna vrijednost donacije je približno 7 miliona KM.

Video materijal:

http://viphd.ba/video/Oktobar%202016/27-oktobar/2710-sarajevo-donacija-vlada-japana-inserti.mp4

 

http://viphd.ba/video/Oktobar%202016/27-oktobar/2710-sarajevo-donacija-vlada-japana-ambasador-izjava.mp4

 

http://viphd.ba/video/Oktobar%202016/27-oktobar/2710-sarajevo-donacija-vlada-japana-ambasador-izjava2.mp4

 

http://viphd.ba/video/Oktobar%202016/27-oktobar/2710-sarajevo-donacija-vlada-japana-adil-osmanovic-pomoc.mp4

 

http://viphd.ba/video/Oktobar%202016/27-oktobar/2710-sarajevo-donacija-vlada-japana-adil-osmanovic-ublazavanje.mp4