Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetski dan prosvjetnih radnika 5. oktobar

05.10.2016

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


U Bosni i Hercegovini i svijetu 5. oktobra obilježava se Svjetski dan prosvjetnih radnika, u namjeri da se istakne uloga prosvjetnih radnika u obrazovanju i razvoju djece i naglase principi i preporuke o položaju učitelja, nastavnika i profesora.

            Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana nastavnika je vrednovanje nastavnika kroz poboljšanje njihovog statusa. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u školskoj 2015/2016. godini u oblasti predškolskog obrazovanja zaposleno je 1.667 odgajatelja, 23.719 nastavnika u osnovnom obrazovanju, 12.859 u srednjem, dok u visokom obrazovanju radi  9.521 profesor.  Svjetski dan prosvjetnih radnika  prilika je da se pokaže da je njihov rad prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva, te da se kao takav i cijeni. Cilj je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na nivo društvene važnosti, izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

            Svjetski dan prosvjetnih radnika obilježava se od 1994. godine. Ovaj datum odabrao je UNESCO kao sjećanje na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.