Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana konferencija „Mladi protiv nasilnog ekstremizma”

13.06.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


U organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH i Centra za omladinski razvoj Brčko, u  Sarajevu je  održana konferecija pod nazivom „Mladi protiv nasilnog ekstremizma”. Konferencija je partnerski projekat PRONI Centra za omladinski razvoj Brčko, Omladinskog resursnog centra Tuzla i organizacije PAX iz Holandije. Projekat je podržan od Holandske ambasade putem MATRA programa.

                Na konferenciji je istaknuto da nasilni ekstremizam nije nova pojava, ali se stalno razvija, te se iz tog razloga mora rješavati na sveobuhvatan i inkluzivan način, na svim nivoima vlasti i u svim sferama društva. Obrazovanje je naglašeno kao oblast koja nudi proaktivne mjere koje su relativno jeftine u borbi protiv razvoja ekstremističkih pogleda, ali je potrebno posvetiti veću  pažnju ulozi obrazovnog sistema u borbi protiv terorizma u svijetu, ali i u Bosni i Hercegovini.

                Edukacija o radikalnom ekstremizmu i radikalizmu može pomoći mladima da razviju komunikacijske i interpersonalne vještine potrebne za dijalog, nalaženje kompromisa i učenje mirovnog pristupa promjenama. Na taj način kod mladih ljudi se razvija kritičko mišljenje u smislu propitivanja legitimiteta i opravdanosti ekstremističkih uvjerenja te otpor ekstremističkim narativima.

                Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine podržalo je organizaciju ove konferencije kako bi mlade iz Bosne i Hercegovine informisali o važnosti suzbijanja govora mržnje na internetu, širenju svijesti o značaju međusobne tolerancije i pomoći mladima u multietničkim sredinama te ulozi mladih i njihovih udruženja  u borbi protiv nasilnog ekstremizma.