Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U Sarajevu održana sjednica Upravnog odbora Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO)

03.07.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


U Sarajevu je održana sedma sjednica Upravnog odbora Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO), na kojoj je između ostalog usvojen polugodišnji izvještaj o radu RYCO, strateški plan RYCO za period 2019-2021. godine, finansijski  izvještaj januar-maj 2018. godine.Također, na sastanku se razgovaralo i o unapređenju rada RYCO.

Bosna i Hercegovina tokom 2018. godine predsjedava Upravnim odoborom Regionalnog ureda za saradnju mladih. Svjesni smo da saradnja u oblasti mladih ima izuzetno važnu ulogu i od Regionalnog ureda za saradnju mladih očekuje se prije svega da doprinese promovisanju evropskih vrijednosti, jačanju održive regionalne saradnje među mladima i uspostavljanje novih odnosa među mladima u regiji Zapadnog Balkana.

Na osnovu prvog poziva RYCO, koji je trajao od 16.oktobra do 15. novembra prošle godine iz Bosne i Hercegovine je odobreno ukupno šest projekata koji će biti finansirani sredstvima Regionalnog ureda za saradnju mladih Zapadnog Balkana (RYCO). Sredstva su odobrena za četiri organizacije civilnog društva i dvije srednje škole, a ukupan iznos odobrenih sredstava za projekte u Bosni i Hercegovini je 151,504.47 eura.

Bosna i Hercegovina pravovremeno je u punom kapacitetu  ispunila svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o osnivanju Ureda, uključujući i obezbjeđenje prostora za njegov ogranak u Bosni i Hercegovini, uplatu kontribucije, te njegovo neometano funkcioniranje.

Direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za europsku

politiku susjedstva i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera prisustvovala je početku

sjednice Upravog odbora Regionalnog ureda za saradnju mladih zapadnog Balkana (RYCO).

 Iskazala je veliko zadovoljstvo i da je RYCO mlada organizacija za koju očekuje da će uskoro

biti inspiracija svima, a posebno u smislu inovativnog modela i zajedničkog rada predstavnika

vlasti i mladih u regiji na promociji evropskih standarda i vrijednosti, te regionalne saradnje i

pomirenja s ciljem dobrosusjedskih odnosa. Naglasila je da ovakva saradnja uživa i podršku

Evropske unije, te da je RYCO pravo osvježenje i da ima važnu ulogu u budućnosti zemlje i EU.Dodala je da ne postoje kratice na putu ka Evropskoj uniji, pa ni čak kada zemlja postane

stalnom članicom od koje se uvijek očekuje da ispunjava najveće standarde.