Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Dan starih osoba

01.10.2014

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


 

            Međunarodni dan starih osoba obiljeležava se 1. oktobra, u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je proglasila Generalna Skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990, sa ciljem da se naglasi važnost obezbjeđivanja životnog okruženja koje se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

            Jedan od značajnih izazova za socijalne politike u Bosni i Hercegovini je tzv. starenje stanovništva. Pored demografskih trendova, o kojima se često govori,  evidentna su i druga obilježja osoba tzv. treće dobi u našoj zemlji. Nove generacije starijih građana sve su zdravije i obrazovanije, čime su i njihove potrebe objektivno složenije, tako da postojeći oblici društvene brige za ovu populaciju, pored standardne nedostatnosti, postaju i neadekvatni. Osim navedenog, veliki utjecaj na vrste i obim potreba starijih osoba ima stalni trend promjena u strukturi i funkcijama porodice, te slabljenje tzv. porodične solidarnosti.

            S obzirom na pomenuto, kvalitet života starijih osoba u sve višoj mjeri postaje ovisan o vrstama i obimu tzv. društvene brige, odnosno, o distribuciji i dostupnosti socijalnih usluga.

Jedan od prioriteta socijalnih politika u Bosni i Hercegovini je širenje mreže socijalnih usluga za starije osobe, koje su prepoznate kao posebno ranjiva grupacija, izložena visokom riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

            U nastojanju da podstakne poboljšanje društvenog položaja starih osoba u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, zajedno sa nadležnim organima i institucijama entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, sačinilo je i koordinira implementaciju projekta „Podrška davaocima socijalnih usluga i unapređenje kapaciteta za praćenje“ koji se finansira iz IPA programa, a koji je usmjeren, prije svega, na potrebe starih osoba.