Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Usvojen Akcioni plan za izradu i provođenje kvalifikacijskog okvira u Bosni i Hercegovini za period 2014-2020

03.03.2015

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 123. sjednici, održanoj 11.2.2015. godine, donijelo Odluku o usvajanju Akcionog plana za izradu i provođenje kvalifikacijskog okvira u Bosni i Hercegovini za period 2014-2020. godine.

Akcioni plan predstavlja radni plan svih glavnih aktivnosti za izradu i provođenje kvalifikacijskog okvira u Bosni i Hercegovini za sve institucije i pojedince koji će, u skladu sa svojim nadležnostima, biti uključeni u izradu i provođenje kvalifikacijskog okvira u Bosni i Hercegovini.

Kvalifikacijski okvir u Bosni i Hercegovini je instrument neophodan za osiguravanje jednakog korištenja i primjene standarda: obrazovanja i zanimanja, ishoda učenja, kvalifikacija, stručnosti i certificiranja pružaoca obrazovnih usluga. Određuje standarde ishoda učenja koji se očekuju od učenika i odraslih koji su stekli određenu kvalifikaciju, istovremeno garantujući jednakost i pouzdanost kvalifikacija za poslodavce i za one koji uče.

Kvalifikacijski okvir u Bosni i Hercegovini pružit će svakom građaninu mogućnost za sticanje prepoznatljivih, pouzdanih i priznatih kvalifikacija koje su usporedive s Evropskim kvalifikacijskim okvirom, pristup cjeloživotnom učenju, povećat će konkurentnost i socijalnu uključenost, i olakšati mobilnost i povezivanje s evropskim obrazovnim prostorom i tržištem rada. Također, doprinijet će razvoju kvaliteta obrazovanja i obuke i boljoj vezi sa tržištem rada, te ekonomskom i društvenom razvoju Bosne i Hercegovine.