Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Usvojena Informacija o realizaciji odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini u periodu od 2012. do 2016. godine

04.07.2017

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na 102. sjednici održanoj 23.5.2017. godine, usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine u vezi sa realizacijom odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini u periodu od 2012. do 2016. godine.

                Usvojen je i Izvještaj Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine o izdatim radnim dozvolama u Bosni i Hercegovini za period od 2012. do 2016. godine, a koji je objavljen na web-stranici Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine: http://www.arz.gov.ba/Dokumenti/default.aspx?id=2123&langTag=bs-BA.

                Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zadužilo je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine da u saradnji sa nadležnim institucijama intenzivira aktivnosti na izradi Okvirne politike zapošljavanja stranaca u Bosni i Hercegovini.

                Udio godišnjeg broja zaposlenih stranaca u Bosni i Hercegovini u odnosu na prosječan broj zaposlenih u posljednjih pet godina kretao se od 0,3 do 0,4 posto, što potvrđuje da zapošljavanje strane radne snage nema kvantitativni uticaj na tržište rada u Bosni i Hercegovini. Prema državama porijekla, najviše stranaca koji su radili u Bosni i Hercegovini u 2016. godini dolazilo je iz Srbije, Turske, Hrvatske, Kine i Italije. Najviše stranaca, njih 1.171, imalo je visoku stručnu spremu. Prema standardnoj klasifikaciji djelatnosti, gotovo 60% radnih dozvola u 2016. godini izdato je u trgovini (608), u prerađivačkoj industriji (430), u poslovanju nekretninama (278) te u obrazovanju (246). To je i dugogodišnji trend, osim sektora poslovanja nekretninama, koji je zabilježio nagli rast u 2016. godini od 72,67 posto.

                Popunjenost kvote za ukupno izdate radne dozvole stranim državljanima u Bosni i Hercegovini u prošloj godini iznosila je 67% i nije se mijenjala u odnosu na prethodne godine.