Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetski dan prosvjetnih radnika – 5.oktobar

04.10.2017

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Povodom obilježavanja 5. oktobra, Svjetskog dana prosvjetnih radnika, Ministarstvo civilnih poslova BiH čestita ovaj značajan datum svim prosvjetnim radnicima u Bosni i Hercegovini uvažavajući rad prosvjetnih radnika kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva.

            U Bosni i Hercegovini i svijetu 5.oktobar obilježava se kao Svjetski dan prosvjetnih radnika, sa ciljem da se istakne uloga prosvjetnih radnika u obrazovanju i razvoju djece i naglase principi i preporuke o položaju učitelja, nastavnika i profesora.

            Svjetski dan prosvjetnih radnika obilježava se svake godine u više od sto zemalja svijeta. Proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu prosvjetnih radnika. U Bosni i Hercegovini se peti oktobar obilježava od 1999. godine.

            Širom svijeta na ovaj datum govori se o nezahvalnoj poziciji učitelja, nastavnika i profesora, problemima s kojim se svakodnevno susreću u radu, ali i o jednom od najčasnijih zvanja koje jedan čovjek može steći. Svjetski dan prosvjetnih radnika, posvećen je esencijalnoj ulozi učitelja, nastavnika i profesora u pružanju relevantnog i odgovarajućeg znanja djeci, omladini i odraslima.