Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetski dan prosvjetnih radnika – 5.oktobar

05.10.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Povodom obilježavanja 5. oktobra, Svjetskog dana prosvjetnih radnika, Ministarstvo civilnih poslova BiH čestita ovaj značajan datum svim prosvjetnim radnicima u Bosni i Hercegovini uvažavajući rad prosvjetnih radnika kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva. Ove godine je tema svjetskog dana prosvjetnih radnika „Pravo na obrazovanje znači pravo na kvalifikovano nastavno osoblje“, sa ciljem da podsjeti na činjenicu da se pravo na obrazovanje ne može ostvariti bez stručno osposobljenog nastavnog osoblja.

            Svjetski dan prosvjetnih radnika obilježava se svake godine u više od sto zemalja svijeta. Proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu prosvjetnih radnika. U Bosni i Hercegovini se peti oktobar obilježava od 1999. godine.

            Ove godine svjetski dan prosvjetnih radnika pada i na 70-tu godišnjicu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (1948.) koja obrazovanje gleda kao ključno ljudsko pravo i uspostavlja pravo na besplatno obavezno obrazovanje, osiguravajući inkluzivan i pravičan pristup za svu djecu.