Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Saopćenje Ministarstva civilnih poslova i Komisije za deminiranje BiH u vezi sa minskom situacijom izazvanom poplavama

27.05.2014

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Uslijed prirodnih nepogoda, poplava i klizišta koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu, Komisija za deminiranje u BiH sa Centrom za uklanjanje mina u BiH provodi aktivnosti u hitnoj fazi spašavanja imovine i ljudi, upozoravanje i obavještavanje stanovništva i spasilačkih timova o stanju na terenu na kojem postoji opasnost od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUB).

Angažirani su interventni deminerski i EOD timovi koji u novonastaloj situaciji uzrokovanoj obilnim padavinama, poplavama i klizištima na većem dijelu teritorije BiH ulažu napore na djelovanju koje će odgovoriti svim postavljenim zahtjevima upravljanja rizicima u vanrednoj situaciji. Trenutno se radi na izradi hitnih projekata za nesmetanu evakuaciju i spašavanje ljudi i materijalnih dobara, koji imaju prioritet nulte kategorije. Projekti će biti utvrđeni u saradni sa Civilnom zaštitom i kriznim štabovima u općinama koje su pogođene poplavama, kao i deminerskim timovima koji su dati na raspolaganje BHMAC-u u vanrednim okolnostima.

S obzirom da aktuelna minska situacija predstavlja problem i u regiji održan je prvi sastanak regionalnog stručnog tima koji čine predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje, Centra za razminiranje Srbije i Centra za uklanjanje mina u BiH. Na sastanku su dogovorene aktivnosti na praćenju situacije u vezi sa potencijalnim “pomjeranjem” mina u regionu uslijed poplava i klizišta sa svakodnevnom razmjenom informacija, i kasnije zajedničkim projektom sanacije posljedica.

Finansijsku podršku ili pomoć u vidu timova, stručnjaka i savjeta Centru za uklanjanje mina u BiH ponudile su međunarodne organizacije koje rade na prikupljanju i organiziranju pomoći. Trenutno je započeta druga faza akcionog plana na procjeni štete, a pomoć je već prispjela od operativnog tima sa bespilotnom letilicom Belgijske prve pomoći, Belgijske vojne akademije uz asistenciju Univerziteta Vrije iz Brisela, odsjek za elektroniku i informatiku.

Delegacija Evropske unije zajedno sa nevladinim organizacijama: Udruženje za eliminaciju mina-UEM, Stop mines, Dok-ing deminiranje, Demira i Posavina bez mina, koje imaju tekuće ugovore u oblasti deminiranja i upozoravanja na mine su se stavile na raspolaganje u obliku interventnih timova. UNDP je na web stranici www.ba.undp.org. objavio mape područja zahvaćenih elementarnim nepogodama sa trenutnom minskom situacijom koje su dostupne javnosti, odnosno građanima u cilju informisanja.

U toku naredne sedmice Centar za uklanjanje mina BiH uradit će prvu procjenu minski ugroženih područja zahvaćenih poplavama i procjenu štete i listu potreba za naredni period prema Vijeću ministara BiH i donatorima.