Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar Sredoje Nović na 64. sjednici Regionalnog komiteta Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu

15.09.2014

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sredoje Nović predvodi delegaciju predstavnika nadležnih institucija zdravstva u BiH koja  učestvuje na 64. sjednici Regionalnog komiteta Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, u Kopenhagenu, Danska, od 15-18. septembra 2014. godine.

                Delegati iz 53 zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije za regiju Evropa na redovnom godišnjem sastanku, razgovaraće o reformi SZO i implikacijama na rad Regionalne kancelarije SZO za Evropu.

                Tokom trodnevnog rada, regionalni direktor SZO za Evropu prezentovat će prvi izvještaj o implementaciji evropskog okvira javnozdravstvene politike „Zdravlje 2020“, uz viziju njegove buduće implementacije. Cilj ove politike, usvojene 2012. godine, je značajno poboljšanje zdravlja i blagostanja populacije, smanjenje nejednakosti u zdravlju, jačanje javnog zdravlja i obezbjeđenje održivih, univerzalnih, pravičnih sistema zdravstva visokog kvaliteta i fokusiranih na pacijenta.

                Tokom 64. zasjedanja Regionalnog komiteta SZO za Evropu predviđeno je razmatranje i usvajanje nekoliko značajnih dokumenata za period 2015-2020 – Evropski akcioni plan za vakcine, Evropska strategija za zdravlje djece i mladih,  Evropski akcioni plan za prevenciju zlostavljanja djece i Evropski akcioni plan za hranu i ishranu.