Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

10. mart – Svjetski dan bubrega

10.03.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Svjetski dan bubrega obilježava se svakog drugog četvrtka u trećem mjesecu tokom godine obilježavanja. Obilježavanje ovog dana je inicijativa Međunarodnog društva nefrologije ( ISN) i Međunarodne Federacije bubrežnih fondacija ( IFKF).

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega je započelo 2006.godine.

Zajednički upravni odbor Svjetskog dana bubrega proglasio je 2022.godinom „ Zdravlja bubrega za sve“. Kampanja 2022 će se fokusirati na napore da se poveća obrazovanje i svijest o zdravlju bubrega.

Glavna funkcija bubrega je izlučivanje toksičnih produkata metabolizma i viška tečnosti iz organizma.Bolesti bubrega čine veliku grupu oboljenja različitog uzroka,toka kliničke slike i prognoze. Ova oboljenja  najčešće su izazvana  infekcijama , metaboličkim poremećajima, toksinima i drugim uzrocima ,a manifestuju se  kao upale  bubrega  i hronična smanjena  funkcija bubrega. Određene bolesti bubrega kao što su lupusna nefropatija ili upala bubrega, tipično pogađaju žensku populaciju. Hronične bubrežne bolesti u ženskoj populaciji su javno zdravstveni problem i ako se na vrijeme ne prepoznaju i ne liječe mogu dovesti do slabljenja bubrega i prijevremene smrti. Hronične bolesti bubrega se smatraju faktorom rizika za negativan ishod trudnoće i smanjenu plodnost.

Neka od pravila kojih bi se trebalo pridržavati za zdravlje bubrega su:

  • Biti aktivan
  • Hraniti se pravilno
  • Unositi dovoljno tečnosti
  • Redovno kontrolisati krvni pritisak.

Dijaliza je jedna od metoda za liječenje oštećenja bubrega.

Smrtnost povezana sa bolestima bubrega nastavlja da raste iz godine u godinu i predviđa se da će biti 5 vodeći uzrok smrti do 2040. godine.

 

Zajednički upravni odbor VKD poziva sve ljude širom svijeta da ne samo da budu svijesni, već i da aktivno znaju šta su njihove mjere za zdravlje bubrega. Treba podsticati javnost da usvoji zdravu ishranu i način života, kako bi se duže održala funkcija bubrega.