Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Bosna i Hercegovina članica Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO

14.11.2017

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Bosna i Hercegovina izabrana je danas za članicu Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO, čime su prepoznate aktivnosti države na polju zaštite kulturne i prirodne baštine kao i posvećenost provođenju konvencija UNESCO-a.

            Komitet za svjetsku baštinu sastavljen je od predstavnika 21 zemlje potpisnice Konvencije o svjetskoj baštini. Komitet je odgovoran za primjenu Konvencije o svjetskoj baštini, upotrebu sredstava Fonda za svjetsku baštinu, donosi konačnu odluku o upisu dobara na Listu svjetske baštine UNESCO-a, te je odgovoran za adekvatno poštovanje svih regulativa koje se odnose na upravljanje i stanje dobara koja su upisana na Listu svjetske baštine.

            Kroz članstvo u Komitetu za svjetsku baštinu, bosanskohercegovački stručnjaci u oblasti očuvanja, zaštite i obnove kulturnih spomenika, imat će priliku da svojim dugogodišnjim iskustvom doprinesu očuvanju svjetske kulturne baštine i podizanju svijesti javnosti o ovom značajnom pitanju. Kroz članstvo u Komitetu za svjetsku baštinu će se intenzivirati saradnja sa državama potpisnicama Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, kao i razmjena iskustava i dobrih praksi na očuvanju kulturne baštine.

            Bosna i Hercegovina izabrana je članicu Komiteta tokom 21. zasjedanja Generalne skupštine država potpisnica Konvencije o svjetskoj baštini, koje je održano u sklopu 39. zasjedanja Generalne konferencije UNESCO-a.

            Inicijativu za kandidovanje, Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrenulo je 2016. godine, nakon čega je Ministarstvo vanjskih poslova BiH dalo pozivitno mišljenje, a Predsjedništvo BiH usvojilo Odluku o kandidaturi Bosne i Hercegovine za ovo prestižno tijelo. Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo  vanjskih poslova, sproveli su brojne aktivnosti na pripremi i promociji kandidature, koje su rezultirale izborom BiH za članicu Komiteta za svjetsku baštinu u periodu 2018-2021. godina.

            Bosna i Hercegovina bila je kandidat 2011. i 2015. godine, te je ovogodišnji izbor za članicu Komiteta za svjetsku baštinu od izuzetnog značaja.