Aktuelnosti

Međunarodni dan obrazovanja 9. februar

8.2.2018

Zemlje članice Ujedinjenih nacija 9. februar obilježavaju kao Međunarodni dan obrazovanja. Posljednjih godina obrazovanje zauzima prvo mjesto na listi strateških pitanja svake države koja želi vlastiti prosperitet. U Bosni i Hercegovini jača svijest o ulozi obrazovanja u ukupnom razvoju i njenom približavanju porodici evropskih država.

            Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine podsjeća da je poseban naglasak u reformskim procesima u obrazovanju u Bosni i Hercegovini na kvalitetu obrazovanja, jednakom pristupu i uključenosti djece u sve vidove obrazovanja, kao i provođenju koncepta cjeloživotnog učenja u praksi. Unapređenje nastavničkih kompetencija, kako za vrijeme školovanja tako i u toku radnog vijeka, najvažniji je elemenat za poboljšanje ukupnog kvaliteta obrazovanja, a ne samo kvaliteta nastave. Obrazovanje treba da  karakteriše visok nivo znanja, vještina i kompetencija ljudskih resursa koji doprinose društveno-ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

            Prema podacima iz popisa stanovništva 2,82 posto stanovništva Bosne i Hercegovine je nepismeno, dok  je 12,7 odsto sa visokoškolskim obrazovanjem. S tim u vezi, strateški prioriteti u oblasti obrazovanja odnose se na potpuno opismenjavanje i povećanje broja  visokoobrazovanog stanovništva.

            Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i ministar Adil Osmanović povodom Međunarodnog dana obrazovanja upućuje čestitku svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine koji su na bilo koji način uključeni u obrazovni proces, a posebno prosvjetnim radnicima, učenicima i studentima, školskom i akademskom menadžmentu, ministarstvima obrazovanja, pedagoškim zavodima i nevladinom obrazovnom sektoru.