Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

“Živjeti demokratiju”

16.11.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Web stranica “Živjeti demokratiju” (“Living Democracy“) jedinstven je obrazovni resurs, dostupan na više jezika, od nedavno uključujući i naše, koji ima za cilj promoviranje demokracije i ljudskih prava - bez ikakvih troškova za korisnike. Obrazovne materijale pripremaju nastavnici iz različitih država i usklađeni su u potpunosti sa Referentnim okvirom kompetencija za demokratsku kulturu Vijeća Evrope, koji se primjenjuje i u Bosni i Hercegovini.

Princip materijala za učenje, koji se nalazi na pomenutoj web stranici, zasnovan je na ideji da obrazovanje za demokratiju i ljudska prava treba omogućiti učenicima aktivniju ulogu u školi i lokalnoj zajednici u kojoj žive, osnažuju nastavnike, podržavaju direktore škola i pružaju smjernice roditeljima u svakodnevnom životu sa djecom.

 

Pristup prilagođen različitim korisnicima omogućava jednostavno pretraživanje po temi i ključnim riječima. Web stranica www.living-democracy.com pruža resurse za nastavnike, učenike, direktore i roditelje.


Obrazovanje o demokratiji i ljudskim pravima organizovano je na tri nivoa:
Učionica – kao mali kolektiv, koji pruža mnoštvo mogućnosti za prva iskustva u demokratskom obrazovanju.
Škola – kao proširena zajednica.
Društvo – gdje djeca i tinejdžeri spoznaju što znači sudjelovanje kroz odbranu svojih interesa van škole.


Nastavni materijali za demokratiju i obrazovanje za ljudska prava koji su ponuđeni na stranici “Živjeti demokratiju” imaju za cilj podržati proces učenja i ponuditi relevantne sadržaje kroz razvoj metodičkih i kompetencija vezanih za donošenje odluka. Posebni dijelovi web stranice fokusiraju se na kompetencije direktora u demokratskom upravljanju školama i na osnaživanje roditelja.