Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

ZAJEDNO JAČI: 4. MEĐUNARODNI FORUM ZA INTEGRITET SPORTA ISTIČE ZAJEDNIČKE NAPORE U ZAŠTITI ČISTOG SPORTA

02.12.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

 

Više od 500 učesnika pridružilo se četvrtom izdanju Međunarodnog foruma za sportski integritet (IFSI), koji je vodio Međunarodni olimpijski komitet (MOO) i koji se održao virtualno 9. novembra 2021. iz Lausanne.

Predstavnici Olimpijskog pokreta, vlada, međuvladinih agencija i drugi stručnjaci prepoznali su važnost jačanja svoje saradnje, posebno kroz Međunarodno partnerstvo protiv korupcije u sportu (IPACS), kako bi se zaštitio kredibilitet i integritet sporta. IPACS je nastao tokom drugog izdanja IFSI-ja 2017. godine.

Vrijednost partnerstava bila je središnja tema tokom svih rasprava, uz prisustvo na najvišem nivou sve četiri međuvladine organizacije specijalizirane za to područje: Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC), Vijeće Evrope (CoE), Organizacija za privrednu saradnja i razvoj (OECD) i INTERPOL.

Pozdravljajući nedavnu podršku sa samita čelnika G20, predsjednik Bach je rekao:

-          Aktivnosti IPACS-a već je prepoznala Radna grupa G20 za borbu protiv korupcije 2019. U svojoj deklaraciji na posljednjem Summitu čelnika G20 u Rimu, G20 Čelnici su ponovili svoju predanost ovoj borbi podržavajući načela G20 na visokom nivou o borbi protiv korupcije u sportu. Sve to pokazuje da međunarodna zajednica cijeni naše postupke.

Predsjednik Bach je nastavio:

-          ­Potrebna je i saradnja kako bi se sport koristio kako bi se spriječilo da mladi ljudi padaju u kriminal, te da je stručnost u području obrazovanja o olimpijskim vrijednostima vrijedna osnova za ovo novo područje saradnje.

Drugi dio Foruma razmatrao je načine za dalje jačanje prevencije manipulacije takmičenjem.

Učesnici su također predstavili i u potpunosti podržali reviziju Kodeksa olimpijskog pokreta o sprečavanju manipulacije takmičenjima, čiji je cilj jačanje sigurnih mehanizama izvještavanja, programa podizanja svijesti i procesa usklađenosti. Vlade su potaknute da razviju svoje zakonodavstvo kako bi jasno definisale kaznena djela, koristeći se smjernicama iz nedavno objavljenog UNODC-IOC-a “Pravni pristupi rješavanju manipulacije sportskim takmičenjima”.

 

Više na: https://olympics.com/ioc/news/stronger-together-4th-international-forum-for-sports-integrity-highlights-collaborative-efforts-to-protect-clean-sport