Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Zabilješka sa redovne informativne sesije Svjetske zdravstvene organizacije za zemlje članice

29.03.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Na redovnom brifingu za zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije, održanom u virtuelnom formatu 18. marta. 2021. godine u Ženevi, u organizaciji Sektetarijata Upravnih tijela (GBS), učestvovalo je 338 predstavnika. Ispred Stalne misije BiH pri UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama. Brifingu je prisustvovao ministar-savjetnik Nijaz Čardaklija, zamjenik stalnog predstavnika.

 

Brifing je otvorio generalni direktor WHO-a, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Težište obraćanja generalnog direktora bilo je na Okvirnoj konvenciji o pandemijskoj pripravnosti i odgovoru. Istakao je da bi ova konvencija, ukoliko bi bila donesena na zasjedanju Svjetske zdravstvene skupštine, bila kompatibilna sa Međunarodnim zdravstvenim regulativama (IHR).

 

Konvencija bi se mogla osloniti na već postojeći model Okvirne konvencije o kontroli duhana i bila bi, najvjerovatnije otvorena i za zernlje koje nisu članice WHO-a, te je podsjetio da je ukupno 196 zemalja pristupilo IHR-u, čiji Član 57 takoder otvara mogućnost Skupštini da donosi dodatne obavezujuće pravne instrumente.

 

Generalni direktor je također podsjetio da bez odgovarajuće konvencije nije moguće osigurati
nametanje određenih provedbi. i aktivnosti čija je korist po zdravlje svjetske populacije nesunmjiva. Istakao je primjer Bio Hub-a, inicijative u kojoj zemlje učestvuju na dobrovoljnoj osnovi i dostavljaju patogene i bio-materijal sa potencijalom za izazivanje novih, možda još opasnijih i smrtonosnijih pandemija od ove aktuelne.

 

Predstavnici Velike Britanije, Norveške i EU podržali su ovu ideju, istakli važnost političke podrške koja je neophodna za donošenje tako značajnog međunarodnog pravnog akta, te pohvalili pravovremenost organizovanja informativne sesije na temu sačinjavanja navedene okvirne konvencije.

 

Dr. John-Arne Rottingen, ambasador za globalno zdravlje u MVP-a Norveške i predsjedavajući Radne  grupe za finansije u okviru Vijeća za olakšanje ACT-Akceleratora, podsjetio je da je do danas uokviru ovog mehanizma prikupljeno ukupno 11 milijardi US$, all da samo za 2021. godinu treba prikupiti jog 22.1 milijarde US$.

Predstavnik Paragvaja iskoristio je današnju informativnu sesiju kako bi izrazio žaljenje što njegova zermlja, uprkos činjenici. da je ispunila sve formalne regulatorne i .finansijske zahtjeve prema COVAX-u do danas nije primila nijednu jedinu vakcinu u okviru ovog mehanizma; iznio je duboku razočaranost paragvajskog naroda i političkih struktura koji su se oslonili na multilateralizam i pomoć koja je trebala stići u okviru GAVI-ja.

Doktor Bruce Aylwarda, viši savjetnik generalnog direktora, čije učešće uopšte nije bilo predviđeno, pozvan je da odgovori na pitanje predstavnika paragvajskog ministarstva zdravlja.Dr. Aylward je rekao da će Paragvaj najvjerovatnije do kraja marta primiti prvu isporuku vakcina (nije pomenuo koju tačno vakcinu), premda COVAX i GAVI ovise o količinama.koje im dostave proizvođači., a njihovi proizvodni kapaciteti, u ovom času, još nisu u stanju odgovoriti na potrebe zemalja niti mogu isporučiti već rezervisane količine.