Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Vršnjačko nasilje najčešće među mladima koji žele steći popularnost u svojoj sredini

25.02.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Tinejdžeri koji maltretiraju ili na drugi način ugrožavaju vršnjake, ne iskazuju uvijek agresivnost zbog određenih psiholoških problema ili “nezdravog” kućnog okruženja, već često koriste agresiju strateški kako bi se popeli na visok nivo društvene hijerarhije  u vlastitoj školi, pokazala je studija sa Univerziteta u Kaliforniji, u Dejvisu.

Istraživač i profesor sociologije Robert Faris, sa pomenutog univerziteta tvrdi da se općenito prijatelji i saradnici takmiče za bolji status unutar istih grupa, što pojačava rizik od sukoba i agresije. Ovakav nalaz se razlikuje od pojedinih teorija i definicija nasilničkog ponašanja koje su uglavnom usmjerene na mlade iz nižih društvenih slojeva u školskim ili drugim okruženjima, a koji su fizički ili psihološki vulnerabilniji od ostalih. Studija se, umjesto toga, fokusira na širu definiciju vršnjačke agresije koja sadrži teoriju da agresija zapravo može poboljšati društveni status agresora, odnosno da želja za popularnosti može izazvati jako agresivno ponašanje.

U konačnici, a prema tvrdnjama istraživača, ako ovaj problem u potpunosti posmatramo iz perspektive vršnjačkog nasilja u školama, kod djece koja su izložena ovoj vrsti nasilja dolazi do pojave simptoma depresije i tjeskobe, te do gubitka interesovanja za školske aktivnosti. 

 

Više na linku: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210217151139.htm